Сцена / екран / ефир

"Хора с куфари" поставя Асен Шопов в Русе

Куфарите крият тайната на всеки един човек

◊ СЪБИТИЕТО

“Хора с куфари”от Ханох Левин е новата пиеса, която се играе от месец април в Русенския драматичен театър. Тя е дело на  гост-режисьора Асен Шопов. Творбата е написана през 1983 година, а през 1984 е отличена с престижната израелска награда за театър и драматургия “Аарон Мескин”. Първата постановка на тази пиеса в България се осъществява през сезон 1991/ 92 година в Нов драматичен театър “Сълза и смях” - София. Пиесата на Ханох е написана от позицията на критика и философа, и в същото време обединява елементите на социалния и политически смисъл. Иронията в драматургичното произведение е подчертана от факта, че героите се втурват бурно към своите идеали.


◊ ПОВЕЧЕ

Режисьорът Асен Шопов остава верен на традицията си винаги да поставя на театралната сцена сериозни пиеси и да търси отговорите на въпросите сред нас - зрителите. Темата за оцеляването на българщината и ценностната система остава приоритет в творческия му път. Режисьорът уточни, че “Хора с куфари” е естествено продължение и близка по дух до драматургичната разработка на  “Железният светилник” по Димитър Талев. Освен това той продължава да работи с почти целия актьорски състав на русенския театър “Сава Огнянов”. Чрез мащабната игра режисьорът си позволява да въвлече и направи всички съпричастни на водещите теми в пиесата - оцеляването на човека, алиенацията, бягството на младите в чужбина, и не на последно място - търсенето на лесните пътища към бленуваното щастие. Макар че пиесата е написана преди тринадесет години, днес тя звучи още по-близо до проблемите ни за самосъхранението в света на парите. 

“Хора с куфари” е като цветна мозайка, обединяваща различни съдби, случки, герои, чиято тънка нишка е линията между живота и смъртта. А куфарите крият тайната на всеки един човек. Въпросът остава към публиката, към зрителя – открил ли е щастието и какви са неговите измерения.

Асен Шопов посвещава постановката на светлата памет на учителя си - театралния режисьор Моис Бениеш.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
05.04.2006 г. 17:12
Етикети:
Посетено:
1151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2019-hora-s-kufari-postavya-asen-shopov-v-ruse