Сцена / екран / ефир

Шекспир, Шилер, Юго и Верди в новия сезон на Пловдивска опера

Премиери на „Макбет“, „Симоне Боканегра”, „Риголето“ и „Дон Карлос“ през сезон 2014-2015

Шекспир, Шилер, Юго и Верди в новия сезон на Пловдивска опера


◊ НОВИЯТ СЕЗОН В ПЛОВДИВСКА ОПЕРА
 

Новият сезон на Пловдивска опера ще мине под надслов „Големите класици в литературата и операта“ с творчеството на Джузепе Верди върху произведения от Шекспир, Шилер и Юго.

Целта е да се развива „колекционерската страст“ в публиката чрез обмислена концепция, която следва единна линия с обединяващ център в нея. Такава линия през изминалата година бе Пучини, а центърът – портрети на жени, разкрити в четири негови опери: „Тоска“, „Турандот“, „Мадам Бътерфлай“ и „Бохеми“.

Както оперите на Верди, така и творбите на тримата драматурзи – Шекспир, Шилер и Юго, са признати за шедьоври в изкуството. Вечните теми за доброто и злото, за отмъщението и възмездието, за съдбата и свободния избор са мостовете, които обединяват избора на предстоящите премиери през сезон 2014-2015 – „Макбет“, „Симоне Боканегра” „Риголето“ и „Дон Карлос“. И разбира се, Верди – композиторът, който със забележително майсторство представя и защитава тези идеи. В оперите му съжителстват история и съвременност, революционни идеи и социални проблеми, обществени движения и емоционални вълнения. Дали героите му са пълководци, крале или шутове, те са еднакво подвластни на съдбата и на човешките слабости, на външни обстоятелства и на вътрешни мотивации.

Първото премиерно заглавие „Макбет” ще бъде през ноември, а в него ще участват новите солисти на Пловдивска опера. Новост през сезона ще са и предпремиерните презентации „зад кулиси” на всяко заглавие, в които зрителите ще надникнат в подготовката на представленията с демонстрации на сценичните служби, любопитни беседи, срещи със солистите и присъствие на репетиция с режисьор.

 

Автор:
Никола Шопов
Публикация:
03.11.2014 г. 16:19
Етикети:
операпремиериВерди
сезон 2014-2015
Пловдивска опера
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20186-shekspir-shiler-yugo-i-verdi-v-noviya-sezon-na-plovdivska-opera