Сцена / екран / ефир

За първи път на българска сцена "Ефектът" от Луси Пребъл

Най-добрата британска пиеса за 2012 според Critics' Circle Theatre Awards

◊ СЪБИТИЕТО

На 31 октомври 2014
в София, на Открита сцена "Сълза и смях" от 19.00 ч.

Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен представя

"Ефектът"
от Луси Пребъл



Режисьор - Добромир Цветков
Сценография - Димитър Шопов
Превод - Асен Константинов

Участват: Деница Даринова, Ивайло Драганов, Вяра Начева,
Ивайло Гандев и Александър Василев


◊ ЗА ДРАМАТУРГА И ПИЕСАТА

33-годишната Луси Пребъл е между най-известните нови британски драматурзи, които спечелиха международна слава след поколението на Макдона, Рейвънхил и Сара Кейн през 90-те. Името ѝ нашумя преди пет години с едноименния семи-мюзикъл за финансовия скандал с тексаската компания ENRON, поставен последователно на Уест енд и Бродуей, както и с тв сериала "Дневниците на момичето на повикване" с британската звезда Били Пайпър. Още с дебютната си пиеса "The Sugar Syndrome", тя печели престижната George Devine Award за 2004, но най-голям успех досега ѝ носи "Ефектът" с множество номинации за най-сериозните британски театрални отличия, сред които и „Оливие“ за двете женски роли в пиесата – Били Пайпър като Кони и Анастейша Хил като д-р Джеймс.

Винаги в епицентъра на актуалната проблематика, за да напише пиесата си за фармацевтичната индустрия, Пребъл се записва като доброволка на клинични изпитания на лекарства, също както и младите ѝ герои Кони и Тристан. Затворените и наблюдавани като в Big Brother младежи се влюбват, но не знаят дали увлечението им не се дължи на антидепресантите, които се изпробват върху тях и предизвикват еуфория с повишените нива на допамин в организмите им.

Дали любовта е съдбоносна среща, или е само биохимична реакция на тялото? Какво би станало, ако имахме хапче за любов и как би се възползвала съвременната корпоративна диктатура от това?

Преди всяко революционно откритие човечеството дава жертви. Всеки експеримент задава още въпроси.

Терзанията на сърцето, дали от депресия, или от любов, са енигма, която може би завинаги ще остане забулена в догадки.

Слава Богу, нашият мозък не е най-висшата сила във вселената.

Иначе защо да си задаваме толкова много въпроси?


◊ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОСТАНОВКА

В ролята на Кони е изгряващата звезда на българския театър Деница Даринова, позната от спектаклите "Невидими" на VOX POPULI в „Червената къща“, "Робин" в Театър „Възраждане“ и "Уелкъм, Америка" в Театър „София“. В ролята на Тристан ѝ партнира скоро завършилият НАТФИЗ Ивайло Драганов ("Кавказкият тебеширен кръг" – Младежки театър, "Херкулес и Авгиевите обори" – Народен театър, "Мизантроп" – Фабрика 123). Лекарите, наблюдаващи експеримента, д-р Сийли и д-р Джеймс, са известните актьори на Сливенския театър Ивайло Гандев и Вяра Начева.

Режисьор на спектакъла е Добромир Цветков, чиято постановка "Гъдулката гори" от Райко Байчев се игра успешно в Лондон, Братислава и Виена през лятото, а театралите помнят спектаклите му в „Сфумато“ "Джуджетата" по Пинтър и "Смъртта на Дантон" по Бюхнер, който представи българския театър на фестивала в Страсбург преди пет години.

Автор:
Асен Константинов
Публикация:
30.10.2014 г. 17:32
Етикети:
театрален спектакълтеатър
сливенски театър
Луси Пребъл
Critics' Circle Theatre Awards
британска пиеса
Посетено:
1267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20156-za-parvi-pat-na-balgarska-stsena-efektat-ot-lusi-prebal