Сцена / екран / ефир

"Хоризонт" с ново политико-икономическо ток шоу "Събота 12+3"

"Събота 12+3" - нова възможност за представяне на повече гледни точки

◊ СЪБИТИЕТО

От 25 октомври в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио тръгва новото политико-икономическо ток шоу „Събота 12+3“. В основата на обновената програмна линия е идеята за логичен завършек на една от най-популярните и престижни линии на „Хоризонт“ - обедната програмна линия „12+3“. Предаването е замислено като нова възможност за представянето на повече гледни точки, а „Хоризонт“ и през уикенда в обедния часови пояс ще придобие завършен вид.
           
„Досегашното предаване „Деконструкция“, което се излъчва от 12.15 ч. до 14.00 часа, ще се включи с екипа си и ще се разположи във времето до 15 ч., като се раздели на две самостоятелни тематично и стилистично свързани части излъчвани под общото име „Събота 12+3“. Освен завършен вид, това ще придаде на обедната уикенд линия на програма „Хоризонт“ динамика и съвременно звучене. В предаването ще се говори за политически ценности и икономически просперитет в стила на „Хоризонт“ - без абстрактни дискусии, които често отблъскват по-младата и динамична аудитория“, обясни Васил Чобанов, директор на програма „Хоризонт“ на БНР.
           
Предвижда се новият формат на „Събота 12+3“ да изиграе ролята на своеобразен „пробив“ в националния ефир, където от години преобладават политически и институционални позиции, които не само че не задоволяват обществената нужда от свободно говорене, но и поддържат съществуването на предимно полярни мнения в обществото. „Събота 12+3“ ще даде нагледен пример, че обществените различия не са непреодолими, щом става дума за свобода и просперитет.
          
Излъчваното в момента предаване „Деконструкция“ ще бъде допълнено от застъпващо и други гледни точки  предаване със същата продължителност, което ще е със заглавие „Конструкция“. В основата на втората част на „Събота 12+3“ - „Конструкция“, ще е концепцията за човека, с неговото собствено щастие като морален смисъл на живота му, с продуктивното постижение като неговата най-благородна дейност. Тази концепция се съдържа във философската система, наречена „класически либерализъм“. Това е система от идеи, в центъра на които е поставен индивидът с неговите три основни права – на живот, собственост и свобода. На тази база се развива цялата либерална доктрина, в основни ценности на която се превръщат толерантността, правото на собственост и религиозната търпимост. Те стават базисни и за обществения договор, който легитимира съществуването на държавата, но от друга страна дават възможност на индивидите да го нарушат, в случай, че правата им бъдат потъпкани.
         
„За да се придаде игрови елемент на предаването, темата ще бъде определяна от водещия на първата част на предаването. Два пъти в месеца това ще бъде „Деконструкция“, два пъти - „Конструкция“. Така ще бъде гарантирана равнопоставеността между водещите и ще се стимулира съревнованието между тях при подбора на интересни теми и събеседници. Игровият елемент в предаването от своя страна ще го направи по-атрактивно за слушателя и ще предпостави висок рейтинг“, посочи директорът на програма „Хоризонт“ Васил Чобанов.


Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
24.10.2014 г. 12:13
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20095-horizont-s-novo-politiko-ikonomichesko-tok-shou-sabota-12-3