Сцена / екран / ефир

"Oсобен поглед": "Tracks" – стъпките на пустинята

Поредната кинолектория е посветена на австралийското кино

"Oсобен поглед":  "Tracks" – стъпките на пустинята


◊ ПОКАНА

Поредната кинолектория в отдел "Изкуство", Регионална библиотека "Пенчо Славейков" е посветена на австралийското кино, с акцент върху филма "Стъпки" ("Tracks"). Очакваме почитателите на седмата муза на 25 октомври от 10.00 ч.

 В главната роля публиката ще види австралийската актриса Миа Вашиковска, която в номинирания за „Златен лъв” от 2013 г. филм на режисьора Джон Къран „Стъпки” изпълнява със завидна зрялост трудната задача да се превъплъти в образа на жена-изследовател. Филмът на Карън е адаптация по мемоарната книга на пътешественичката Робин Дейвидсън „Tracks“ („Стъпки”). За девет месеца Дейвидсън преминава през австралийската пустиня и осъществява невъзможното - сама прекосява пространството, съхранявайки живота си. През 1975 г. Дейвидсън тръгва от Алисън Спрингс, изминава 2 700 километра пеша и достига до Индийския Океан. Фотографът на „National Geographic” Рик Смолан документира невероятното й пътешествие.
 
Правят се няколко опита за снимането на филм, върху книгата на Робин Дейвидсън. През 1993 г. актрисата Джулия Робъртс е привлечена към проект на „Караван Пикчърс”, за да изпълни ролята на пътешественичката - за съжаление идеята се проваля. През 2012 г. Мия Вашиковска дава съгласие да участва във филма на Джон Карън, в ролята на фотографа е младият актьор Адам Драйвър („Истинският Люин Дейвис”, „Франсис Ха”). Мия Вашиковска преди срещата си с Джон Карън играе чувствително и със страст централни роли в проекти на режисьорите: Гас Ван Сант, Парк Чан Ук, Гари Фукунага, Тим Бъртън. Официалната премиера на „Стъпки” в Америка бе в края на май тази година, а в Русия - 31 юли.
 
В „Стъпки” мълчаливите картини са редовен екранен гост. Фабулата е изчистена от интелектуални размисли за света, но чрез дефицита на словесност позицията на главния персонаж е ясно изведена: пустинята е много по-жива от бъбривия свят на хората...
 
Дейвидсън успява да се спаси от цивилизацията, от страничните, вредни ефекти на модерното общество. След множество съпротиви тя решава по съвет на Рик Смолан да напише разказ за живота в пустинята. Въпреки успешната кариера на журналист, Дейвидсън е встрани от сензационното, бяга от славата, от хората с фотоапаратите, продължава да изпитва неприязън към чуждото любопитство и суетата.

„Стъпки” е филм за възможната хармония с природата. Достатъчно е да оголиш душата си за среща с пясъка, вятъра, слънцето и да почувстваш сърцето на пустинята. Чувате ли нейните стъпки?
 
Рубриката "Особен поглед" е съвместна инициатива на отдел "Изкуство" - Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна и театралния критик и режисьор Елица Матеева.

Вход: свободен.

Автор: Организаторите
23.10.2014 г. 15:49
Посетено: 1198
Етикети: Стъпки, Елица Матеева, филми, кинолектория, Особен поглед, Tracks, австралийско кино
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20093-osoben-pogled-tracks-stapkite-na-pustinyata