Сцена / екран / ефир

Спектакълът "Йерма" ще бъде представен благотворително в Бургас

Благотворителни театрални представления в подкрепа на семейства с репродуктувни проблеми

Спектакълът "Йерма" ще бъде представен благотворително в Бургас


◊ СЪБИТИЕТО

Университетски театър НБУ представя

“Йерма” от Федерико Гарсия Лорка

Актьорите от театралното представление „Йерма“, продукция на Университетски театър НБУ, подкрепят фондация “Искам бебе” в усилията им да събират средства в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Първото представление ще се изиграе в гр. Бургас на 18 октомври 2014 г. от 18:00 ч. в Културен дом на Нефтохимика. На тази дата се честват и седем години от създаването на фондацията. През целия ден членове на фондацията ще правят безплатни консултации за лечението на безплодието. Кулминация на празника ще бъде спектакълът „Йерма“ от Федерико Гарсия Лорка с режисьор Николай Младенов, в ролите Стойка Стефанова, Филип Гуляшки и Симеон Гълъбов. Средствата от билети ще бъдат дарени на бургаско семейство с надеждата да подпомогнат борбата им със стерилитета.

Второто благотворително представление ще се изиграе на 07 ноември в гр. София на сцената на Университетски театър на НБУ, ул. “Монтевидео” № 21. Средствата, събрани от продажбата на билети, ще се дарят на фондация “Искам бебе”. В процес на подготовка е и осъществяването на трето благотворително представление в гр. Пловдив.

Цената на билета за всички спектакли на „Йерма“ е 5.00 лв.

Актьорите в представлението играят абсолютно безвъзмездно!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Йерма
от Федерико Гарсия Лорка

Ко-продукция на Университетски театър на Нов български университет, съвместно с Институт Сервантес - София и „Виа Понтика“

Превод: Лъчезар Мишев
Постановка: Николай Младенов
Хореография: Петя Попова
Сценография и костюми: Георги Батилов
Видео: Смилен Савов
Музика: Георги Арнаудов
Аудио обработка: Боян Христов
         
Участват: Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов


Сюжетът ни отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума за кого да се венчаят децата им. Йерма, омъжена по волята на баща си, приема покорно бремето да прекара живота си с мъж, когото не обича, в името на това детето й да осъществи нейните копнежи и неизживяни дни. Липсата на споделена любов с мъжа си и невъзможността да има дългоочакваната рожба предизвикват Йерма да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия. Йерма, разкъсвана от противоречия, се озовава в жестока битка срещу живите човешки трепети. Героите разголват човешката си същност както чрез преодоляване на външните прегради на консервативното общество, така и чрез преживяването на остри вътрешни конфликти.
Желанието за постигане на абсолютното лично щастие и житейска реализация, въпреки канона на обществото, е основната линия на конфликта в спектакъла.
Спектакълът е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи провокирани от сюрреалистичната естетика от началото на миналия век.

За режисьора:

С премиерата на „Йерма“ младият режисьор Николай Младенов умело завършва трилогията на най-популярните пиеси от Ф. Г. Лорка. През 2011 г. поставя „Домът на Бернарда Алба“, през 2012 г. „Кървава сватба“. Спектаклите се осъществяват с подкрепата на Институт „Сервантес“ и Международен фестивал на младите в изкуството ”Via Pontica” – гр.  Балчик. През 2013 г. към проекта се присъединява  и Университетски театър на НБУ.

Търсенията  на младия режисьор са в областта на съвременните сценични практики. Спектаклите му са изградени на основата на синтеза между мултимедия, хореография и невербално изразяване на актьорите, класически актьорски техники, музика на живо, всичко това представено в алтернативни или неспецифични театрални пространства.

От автора:

Из интервю на Федерико Гарсия Лорка

Въпрос: … Кой е “твоя ден”, как протича работата ти, кои свои произведения предпочиташ?

Отговор: Всеки ден в живота ми е различен. Работя доста. Пиша много бавно. Обмислям една театрална творба в продължение на три-четири години и след това я написвам за петнайсет дни. Три години ми бяха нужни  за „Йерма“. Творбите ми са плод на действителността. Реални са образите на героите, а темата на всяка една творба е напълно достоверна. Започвам с бележки, с наблюдения от самия живот, понякога дори ме впечатляват истории от вестника. После размишлявам върху сюжета. Размишлявам дълго, непрестанно, задълбочено.

Не мога да кажа, че предпочитам някоя от вече представените творби. Влюбен съм в тези, които още не съм написал.


Автор: Университетски театър НБУ
16.10.2014 г. 16:53
Посетено: 1289
Етикети: Университетски театър НБУ, Йерма, Федерико Гарсия Лорка, Фондация Искам бебе, благотворителни представления
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20039-spektakalat-yerma-shte-bade-predstaven-blagotvoritelno-v-burgas