Сцена / екран / ефир

Софийска премиера на "Който трябва" oт Александър Урумов

Камен Воденичаров става политик в новата постановка на Димитър Стефанов

◊ СЪБИТИЕТО

Камен Воденичаров става политик и то не кой да е, а самият Който трябва – вечният български Политик с главно „П“ и в единствено число, който сменя лицата си, но остава несменяем от Алеко до наши дни; вездесъщият спасител на народа, от когото очакваме всичко и ругаем за всичко; когото избираме, но не можем да понасяме, може би и защото ни напомня за самите нас...


Софийска премиера на 12 октомври в Театър „Сълза и смях“ от 19 ч.
   
Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен

"Който трябва"
Александър Урумов


Постановка: Димитър Стефанов
Сценография: Димитър Димитров
Костюми: Петя Димитрова
Композитор: Мартин Каров

Участват: Камен Воденичаров, Георги Спасов, Рада Кайрякова, Севар Иванов, Бориса Сарафова, Теодор Христов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В „Който трябва“ НАРОДЪТ и ВЛАСТТА за пръв път се сблъскват челно, така както не може да се случи „по телевизора“. Титанична схватка, епична борба, вулканични страсти? Нищо подобно – абсурдна комедия! Защото започва голямото надлъгване по нашенски. Кой на кого е обещал, а пак не е дал, кой какъв номер е извъртял, а уж е бил измамен грозно – тарикатлъка и шмекерията, съчетани с традиционното българско недоверие към всеки и всичко ескалират в двойните и тройни блъфове на политическия покер. А Алековия Бай Ганьо е и от двете страни на барикадата. Убийствено смешно, само да не беше вярно!

Любимецът от „Ку-ку”, “Каналето” и “Шоуто на канала” Камен Воденичаров е точно Който Трябва. Срещу него се изправя Георги Спасов в ролята на БГ. Точно както трябва!

С „Който трябва“ Камен Воденичаров изненадва феновете на тв скечовете и музикалните си хитове със зрелия си театрален талант. Въпреки че спектакълът е в жанра на политическата сатира, в който Камен се изявява от години на малкия екран, тук актьорът за пръв път разгръща способностите си в последователното изграждане на  противоречивия централен образ и усета си за сценичен ритъм и партньорство, които майсторски владее. В другата главна роля зад маската на многострадалния БГ народ е виртуозният Георги Спасов, известен на широката публика най-вече от култовите постановки на Теди Москов и Съни Сънински, които изискват огромно импровизационно въображение и ярка комедийна дарба.

В галерията от актуални персонажи, които поддържат двамата антагонисти се превъплъщават новите надежди от класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ.

Това е третият реализиран драматургичен опус на Александър Урумов след популярните моноспектакли „Лалугер“ с Николай Урумов на Тетъра на армията и „Тиква!“ с Димитър Живков в Сатриричния театър, които продължават да се играят с успех в цялата страна. Тук авторът, познат и като ПР на БНБ впряга дългогодишните си наблюдения върху политическия и икономически живот в България, за да изгради хаплива, но на моменти лирична „приказка“ за народопсихологията ни. Режисьорът Димитър Стефанов и сценографът Димитър Димитров отново са заложили на негов текст, след като заедно осъществиха „Тиква!“ - непосредствено продължение на общата работа с третия Митко – Живков върху авторския му моноспектакъл „Живак“, който му спечели Аскеер 2013 за изгряваща звезда.

“Който трябва“ вече се игра предпремиерно с голям успех в Сливен, София, Пловдив и Бургас. През октомври датите са 12-ти и 27-и в салона на „Сълза и смях“, 13-ти в Сливен и 14-ти в Русе.


Автор:
Асен Константинов
Публикация:
11.10.2014 г. 15:22
Посетено:
2185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20005-sofiyska-premiera-na-koyto-tryabva-ot-aleksandar-urumov