Сцена / екран / ефир

Откриване на театрален сезон 2014/2015 на Университетски театър НБУ

Тридневно театрално парти “Like a Shot”

Откриване на театрален сезон 2014/2015 на Университетски театър НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на театрален сезон 2014/2015 на Университетски театър НБУ
Тридневно театрално парти “Like a Shot”
14-16 октомври 2014 г.

От 14 до 16 октомври 2014 г. любителите на театралното изкуство ще могат да посетят три спектакъла, с които Университетски театър открива сезона с премиера на постановката на Йоанна Овшанко „Тирамису“, съвместната инициатива на Университетски театър и Anglo-American School of Sofia – One-man show спектакъла “Space” и „Бит“ по Иван Хаджийски.

За поредна година театърът на Нов български университет заявява амбициозните си намерения за висок професионализъм, иновативност и  разнообразна програма в театралното изкуство. На третия ден от програмата в 19:00 часа специален автобус ще открие нова „театрална“ линия от Музей на София (бивша Централна баня) до Нов български университет.


◊ В ПРОГРАМАТА

A HOT SHOT*
„Тирамису“ от  Йоанна Овшанко
Превод: Марияна Минковска
14.10.2014, 18.30 ч., Университетски театър

"Тирамису" е откровен, директен разказ на авторката относно виртуалната реалност, която постепенно започва да замества реалния живот на определена категория съвременни млади хората. Студентите от НБУ, заедно с режисьора Владимир Петков и хореографката Татяна Соколова изследват битките на седем млади, силни и красиви жени за личностната им реализация. Има ли професионален успех без жертва на личното, интимното и ако да, каква е цената? Професионалната реализация равностойна ли е на щастието и ако не, какви са измеренията? Може ли едното да замести другото и ако не, защо?
 
Постановка: Владимир Петков
Хореография: Татяна Соколова
Сценография: Жанета Иванова, Мария-Елиза Бакова и Теодора Маринова
Музикално оформление: Недислав Драгнев
Участват: Габриела Станкова, Виктория Кирилова, Кристияна Атанасова, Даниела Филипова, Дария Митушева, Анита Иванова, Елена Манолова, Недислав Драгнев
*A hot shot - напорист, преуспяващ млад човек (значение според Oxfor English Dictionary)


A GOOD SHOT*
„Space“
THE INTERNATIONALLY ACCLAIMED ONE-MAN SHOW
Съвместна инициатива на Университетски театър и Anglo-American School of Sofia
15.10.2014 г., 18.30 ч., Университетски театър

Театрална постановка
Автор: Тимъти Ман
Режисьор: Нийл Фаръли от Nose2Nose
С участието на: Тимъти Ман

Какво е Космосът? На този въпрос се опитват да отговорят генерал от армията, професор и още много герои, пресъздадени майсторски от един-единствен актьор - Тимъти Ман.

Тимъти Ман разказва "дива и фантастична" история, която се върти около смисъла на думата "космос" и нейните различни тълкувания. Актьорът се въплъщава за секунди в най-различни персонажи и омагьосва публиката със своята дарба за импровизации.
*A good shot – Улучвам право в целтa


A LONG SHOT*
„Бит” по Иван Хаджийски
16.10.2014, 18.30 часа, Университетски театър

"Бит" е проект с над двадесетгодишна история. В периода 1989-1991 след дълъг процес на проучване Възкресия Вихърова, архитект Зарко Узунов и още трима актьори създават представлението „Бит” по “Бит и душевност на българския народ” и “Оптимистична теория за българския народ” от известния български публицист и народопсихолог Иван Хаджийски. По-късно представлението се превръща в модул за изследване и тренинг като част от обучителната програма в департамент „Театър“ на Нов български университет. Екипът, който участва в представлението, се променя през годините, като всяка работна група допринася с личното си проучване за разработването на темите на спектакъла. Така се изграждат езикът и формата на крайния резултат. В основата на „Бит” е структурната трансформация на автентични български народни танци и ритуални поведенчески модели. Спектакълът „Бит“ е представян на 35 международни театрални фестивала.

Aвторски спектакъл на Възкресия Вихърова и Зарко Узунов
Участват: Ася Иванова, Добриела Попова, Василия Дребова, Стойка Стефанова, Ренета Иванова, Златина Никифорова, Мартина Апостолова
В рамките на АСТ Фестивал за свободен театър 2014, който е артистична програма на  Международна среща за съвременни изкуства - IETM Sofia 2014
*A long shot – рисково начинание, смел опит

* * *

Университетски театър е създаден през 2000 година като самостоятелна структурна единица в рамките на Нов български университет. НБУ има многогодишна театрална практика, разпознавана  като Театър на голия охлюв. Всеки сезон Театър на голия охлюв се появяваше на сцената на един или друг столичен театър, търсейки своето място и публика. През февруари 2010 година  официално бе открита Университетската театрална база, която приюти странстващата практика на Театър на голия охлюв и е най-новият театър на София.

Екипът на Университетския театър се надява, че ще се постави началото на  други и още партньорства за НБУ и ще се разшири възможността за правене на театър - за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят добър театър.

Автор:
Университетски театър НБУ
Публикация:
12.10.2014 г. 11:41
Етикети:
НБУУниверситетски театър
театрално парти Like a Shot
Откриване на театрален сезон 2014/2015
Посетено:
1630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20002-otkrivane-na-teatralen-sezon-2014-2015-na-universitetski-teatar-nbu