Сцена / екран / ефир

„Свекърва” навършва 107 години на варненска сцена

За пръв път в България пиесата е играна във Варна, родния град на Антон Страшимиров

„Свекърва” навършва 107 години на варненска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

Драматичен театър „Стоян Бъчваров” при Театрално-музикален продуцентски център Варна ще представи на 10 и 11 октомври, 19 часа, Сцена Филиал, премиерните спектакли на „Свекърва” от Антон Страшимиров (1872-1937).

Постановката, в която специално участие имат Атанас Атанасов, Владимир Пенев и Христо Мутафчиев, се осъществява съвместно със сдружение „Арт Актинг”, по програмата „Варна, територия на творчеството”.

Медиите са поканени на премиерата на 10 октомври и на пресконференция на 11 октомври, 11 часа, фоайе първи балкон, Основна сцена.


◊ ЕКИПЪТ

Известният варненски актьор и режисьор Стоян Радев, познат с успешните си постановки „Домът на Бернарда Алба” от Ф. Г. Лорка, „Паметта на водата” от Ш. Стивънсън и други, се обръща за пръв път към българската класика и прави своя прочит на „Свекърва” от Антон Страшимиров. Това е неговият знак за почит към родения във Варна драматург, белетрист и общественик, а също и към неговата творба, превърнала се в един от жалоните на българската комедийна класика.

За сценографията и костюмите на тази, девета постановка на „Свекърва” във варненската театрална история, е привлечена Мира Каланова, с която Варненският драматичен театър създаде най-добрите заглавия в репертоара си през последните години. На режисьора Стоян Радев Ге. К., който се е заел и с музикалната среда, асистират Петя Куртева и Валентин Митев-син.

Главната роля на свекървата Костанда е поверена на характерната актриса  Веселина Михалкова, Теодора Михайлова пресъздава образа на Старата, Стефан Додуров ще видим като сина на Костанда Велчо-Свилен, а Петя Янкова - като неговата съпруга Дечка. Останалите роли изпълняват Милена Кънева (Неделя), Даниела Викторова (Дафинка), Николай Кенаров (Дойчинов), Николай Божков (Кереков), Гергана Арнаудова (Керекова), Биляна Стоева (Марийка), Юлияна Чернева (Радка), Пламен Димитров (д-р Живков), Нели Вълканова (акушерка). Верен на своя театър, актьорът-фотограф Симеон Лютаков е дизайнер на плаката и програмата на последната варненска „Свекърва”.


◊ ИСТОРИЯТА НА „СВЕКЪРВА”

Любопитна е историята на „Свекърва”, която Антон Страшимиров, написва, заедно с още 2 пиеси, по време на пребиваването си в Швейцария. Там през 1905 г. известният с критическото си перо общественик търси убежище след публикуването на неговите нашумели „30 обидни за царското височество” статии. Изпаднал във финансови затруднения, Страшимиров решава непременно да спечели обявения за откриването на Народния театър конкурс и затова участва под различни имена и с трите си „швейцарски” пиеси. Само една от тях подписва с името си, а за автор на „Свекърва” посочва съпругата си, при това с бащината й фамилия. Конспиративният подход проработва по възможно най-добрия начин, така че журито отличава и трите пиеси, смятайки че са от трима различни автори. Първата награда е отредена за „Свекърва”.

Все пак, за пръв път в България „Свекърва” се играе във Варна от общинската театрална трупа на 21 февруари 1907 г., а 2 месеца по-късно - на 23 април 1907 г., е представена и в Народния театър в София.

С най-новата си варненска премиера, която предстои на 10 и 11 октомври 2014 г., „Свекърва” не само окръгля, но и надхвърля своя първи век, достигайки достолепната 107-годишна възраст. Във варненската театрална история това е деветият режисьорски прочит на творбата. В тази връзка „Свекърва” отбелязва още една кръгла годишнина.


◊ МЕТАМОРФОЗИТЕ НА „СВЕКЪРВА”

В постановката на „Свекърва” през сезон 1993-1994, с режисьор незабравимата Катя Динева, Веселина Михалкова играе първата си професионална роля – тази на Костанда. Тогава нейният съпруг Стоян Радев пресъздава образа на сина на Костанда Велчо-Свилен. Така със „Свекърва”, дипломен спектакъл и за двамата, Веселина Михалкова и Стоян Радев започват след ВИТИЗ блестящия си творчески път на театралната сцена в града на Антон Страшимиров. 20 години по-късно двамата отново са заедно  в „Свекърва” – тя отново като Костанда, той вече като режисьор-постановчик. И както може да се очаква, сегашният им поглед към „Свекърва” е много по-различен отпреди. Героинята вече не е онзи подчертано отрицателен, натоварен с негативи, станал дори нарицателен образ на злата българска свекърва от миналото. Костанда от сезон 2014-2015 е по-многопластова, по-цветна, по-пълнокръвна, по-емоционална. Водена в доброто и в злото най-вече от любовта към сина и стремежа да съхрани семейството, дори и това да изглежда понякога като отбрана на собственото статукво, Костанда определено се е променила с годините. Впрочем тази метаморфоза ясно личи и от плаката на Симеон Лютаков, от който ни гледа по-скоро една мадона с младенеца, отколкото свекърва...

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.10.2014 г. 21:08
Посетено:
1457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19969-svekarva-navarshva-107-godini-na-varnenska-stsena