Сцена / екран / ефир

Българо-немската театрална копродукция „Пепеляшки ООД” със световна премиера в София

Театрален наръчник за (разочаровани) принцеси на три езика­

Българо-немската театрална копродукция „Пепеляшки ООД” със световна премиера в София


◊ СЪБИТИЕТО

Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни”
и ТАРТпродъкшън Щутгарт

представят
немско-българската театрална копродукция:

Пепеляшки ООД  //  Cinderellas Ltd.  // Cinderellas GmbH

Театрален наръчник за (разочаровани) принцеси на три езика­
A trilingual theatre manual for (disappointed) princesses
Eine theatrale Anleitung für (enttäuschte) Prinzessinnen in drei Sprachen


Премиерата в София е на 03 октомври 2014 г.
зала „Underground” на ТР „Сфумато”
.

Следващите дати са 04, 07, 08 и 09 октомври.


Автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
Съавтор, проучване: Анете Даубнер
Драматургия: Гергана Димитрова и Бернхард М. Ойстершулте
Режисьор: Гергана Димитрова
Сценограф: Бернхард М. Ойстершулте
Музика: Алексей Николов
Видео субтитри: Петко Танчев
Асистент-сценограф: Златна Михайлова
Асистент-режисьор: Михаил Жекунов
Актьори: Петър Мелтев, Нейтън Купър, Джероламо Фанчелу
Глас разказвач (български): Здрава Каменова
Глас разказвач (немски): Йохана Нидермюлер
Превод на немски: Александър Зицман
Превод на английски: Атанас Игов и Нейтън Купър
Координатор: Катрин Хрусанова
PR за България: Културна фондация А25
PR и координация за Германия: Диана Мадехайм


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

"Жената навлизала все по-навътре в гората и се изгубвала все повече, тогава започнала да вика Неволята, вместо Неволята обаче от едно дърво слязла психоложката Colette Dowling и обяснила на жената, че има комплекс „Пепеляшка", защото се страхува от собствената си независимост."

03, 04, 07, 08, 09 октомври в София, зала Underground на ТР "Сфумато"

Само толкова са възможностите да се позабавлявате, а и да научите не малко от триезичния „театрален наръчник за (разочаровани) принцеси - „Пепеляшки ООД”. В началото на ноември спектакълът отива в Щутгарт, където отново ще се изиграят само пет представления, след които международният екип ще се разпилее в различни посоки.

„Пепеляшки ООД” е авторски текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (носители на награда ИКАР за драматургия за спектакъла „Праехидно”). В него закачливо и естествено се преплитат историите на три жени на прага на средната възраст. При създаването на текста са използвани реалните биографии на тримата актьори. Така неочаквано на пръв поглед, но всъщност съвсем логично за спектакъла, те са пресъздадени на сцената от трима актьори-мъже: Нейтън Купър, Джероламо Фанчело и Петър Мелтев, под вещата режисура на Гергана Димитрова.

Пепеляшките имат различни професии и семеен статут, говорят на различни езици, но въпреки това сходствата са далеч повече от разликите. Защото да си жена в съвременното общество не е точно лесно. И не е сигурно дали е по-лесно, отколкото е било преди или отколкото ще бъде след време. Пепеляшките мечтаят за онзи Принц, идващ на бял кон и отнасящ всяка достатъчно изстрадала принцеса в света на безгрижния, щастлив живот. Но какво става, когато Принцът не идва? Или когато разочарова своята принцеса? И не се ли отказват жените доброволно от възможността си да бъдат независими, когато се подчинят на постоянното очакване?

Това са част от питанията, по които разсъждава съвместният проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” и ТАРТпродъкшън Щутгарт. А възможните отговори са равни поне на броя езици на представлението. Или пък са много повече. Гледайте, водете си бележки и сами преценете.

 
. Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2014 г., Национален фонд култура, LaFT Baden Wurttenberg e.V. с фонд на Министерството на науката, изследванията и изкуството Баден-Вюртемберг и се осъществява в партньорство с Театрална работилница "Сфумато" и "OST- Свободната сцена в депото", Щутгарт.

. Специални благодарности на Асоциация за свободен театър, Посолството на Германия в София, ОКИ „Красно село” и всички приятели и доброволци, които ни помагат.
Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
02.10.2014 г. 15:49
Етикети:
36 маймунитеатърсветовна премиера
ТАРТпродъкшън Щутгарт
театрална копродукция
Пепеляшка ООД
Посетено:
2350
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19928-balgaro-nemskata-teatralna-koproduktsiya-pepelyashki-ood-sas-svetovna-premiera-v-sofiya