Сцена / екран / ефир

Филмът "Три дни в Сараево" тръгва на екран в София

Филм на режисьора Николай Тодоров

Филмът "Три дни в Сараево" тръгва на екран в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 септември на екран излиза новият български игрален филм „Три дни в Сараево”, сценарист и режисьор Николай Тодоров.

Сценарият на филма е написан за две конкретни актриси – Маргита Гошева, позната от сериала „Къде е Маги?”, чиято героиня във филма запазва името Маргита, и Милиана Ленак от Македония, която изпълнява ролята на Манца. Второстепенните роли във филма са поверени на известните босненски актьори Сенад Башич и Драган Шувак. Филмът е с продължителност 50 минути и е заснет почти изцяло в Сараево, Босна и Херцеговина, с участието на екип от България и Босна. Продуцент на филма е Поли Ангелова, композитор - Христо Намлиев, а оператор е Кирил Проданов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Филмът представлява своеобразно изследване на човешкото подсъзнание. В живота на главната героиня Маргита всичко изглежда наред, но вътре в в себе си тя чувства необяснима тревожност. Единствено в сънищата си се чувства спокойна и на сигурно място, макар че насън тя винаги попада на непознати места в Сараево и прави нередни неща. В опита си да намери отговор на нощните си видения в интернет, Маргита открива друго момиче, Манца, което сънува същото място, без да знае защо. Двете се срещат в Сараево, за да разберат какво ги кара да сънуват този град. Техните противоречивите мисли и чувства, ту верните им, ту погрешни стъпки в лабиринта на града, ги отправят на едно пътуване към човешката същност. Героините откриват, че дълбоко в човешкото съзнание остават запечатани истински важните неща, като любов, близост, доверие, вяра. Макар и моментите на тяхната проява да изглеждат миниатюрни на фона на световните събития, те са тези, които реално формират човека като личност.

Режисьорът Николай Тодоров  споделя за филма си: „Искахме да направим road movie - филм за пътуване, пътуване навътре в себе си, към скритите спомени и усещания. Да открием какви емоции и чувства, какви картини, остават запечатани съзнанието, без ние да си даваме сметка за това.”

„Три дни в Сараево” е на екран в Дома на киното, Одеон и Евросинема от 30 септември, скоро и в други градове.
Автор: Организаторите
28.09.2014 г. 15:57
Посетено: 1341
Етикети: София, прожекции, игрален филм, Николай Тодоров, Три дни в Сараево
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19901-filmat-tri-dni-v-saraevo-tragva-na-ekran-v-sofiya