Сцена / екран / ефир

Премиера на "Тоска" в Държавна опера Стара Загора

Шедьовърът на Пучини отново на Старозагорска сцена

Премиера на "Тоска" в Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 септември и 1 октомври - Международен ден на музиката, Държавна опера Стара Загора представя най-новата си премиера – „Тоска“ от Джакомо Пучини, режисьор Кузман Попов, сценограф Мария Диманова, художник на костюми Марияна Попова.

Диригенти са Стефан Линев и Красимир Къшев, в ролята на художника Каварадоси на 30 септември ще видите световноизвестният тенор Камен Чанев. На втория спектакъл в тази роля ще дебютира младият солист на операта Борис Тасков. Дебют в ролята на Скарпия прави и Крум Гълъбов. Като Тоска ще се изявят Таня Иванова, Елена Баръмова, Ива Йонова. Зрителите ще видят и младите, талантливи изпълнители Александър Носиков (Анджелоти) и Добромир Момеков (Скарпия). И в трите състава на „Тоска“ са млади и талантливи изпълнители, които репетират с много жар.


◊ ОПЕРАТА "ТОСКА" НА СТАРОЗАГОРСКА СЦЕНА

Самият Стефан Македонски е режисьор на първото представление на „Тоска“ от Джакомо Пучини в Стара Загора. Премиерата на операта е на 18 декември 1937 година и тя е осмото поред произведение в репертоара на първата извънстолична опера у нас. „Тоска“ е първата опера на Пучини на сцената в Стара Загора. Диригент е Петър Спиридонов, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. В главните роли са Тинка Тихова (Тоска), Тоско Илиев (Каварадоси) и Тихомир Тихов (Сполета).

Ето част от отзивите за постановката във в.“Дума“ от 7.01.1938 г., поместени в книгата на Никола Драганов „Оперното дело в Стара Загора“: „Операта „Тоска“ на Старозагорска сцена се очакваше с особено повишен интерес не само защото за пръв път се представяше от Старозагорската общинска опера, а защото бе режисирана от известния оперен деятел и артист Стефан Македонски. В ръцете на режисьора имаше добър градивен материал и неговият творчески замах, дълбокото му психологическо вглъбяване ни даде върха на постижението за времето и условията, при които се подготвяше и изнесе операта. Сериозната и осмислена игра на солистите, музикалното им изпълнение по един категоричен начин говореше, че дилетантството без остатък е вече в миналото“.

Основателят на Музикалния театър в Столицата Стефан Македонски е първият в България Марио Каварадоси в „Тоска“. Следващите премиери на „Тоска“ на Старозагорска сцена са на:
- 19 май 1945 г. Диригент Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор Борис Фетваджиев, възстановка Никола Драганов.
- 4 декември 1954 г. диригент Илия Илиев, режисьор Георги Петров, художник Петър Русков, хормайстор Иван Димов
- 6 юли 1965, диригент Димитър Димитров, режисьор Стоян Велев, художник Петър Русков, хормайстор Богдана Попова
- 15 септември 1977, диригент Димитър Димитров, режисьор Румен Нейков, художник Мария Диманова, хормайстор Богдана Попова
- 7 април 1984 г., диригент Димитър Димитров, режисьор Румен Нейков, художник Петър Русков, хормайстор Богдана Попова
- 16 март 1989 г., диригент Димитър Димитров, режисьор Румен Нейков, художник Петър Русков, хормайстори Богдана Попова и Пламен Генов
- 18 март 1992 г., диригент и режисьор Димитър Димитров, художник Иван Йорданов - гост, хормайстор Богдана Попова
- 1 юли 1998 г., диригент Недялко Недялков - гост, режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков, хормайстор Емил Минев

Сега, 15 години след последната си премиера, „Тоска“ се завръща на сцената на Държавна опера Стара Загора. „Героите на операта са две обикновени любящи сърца, потопени в света на прекрасното, живеещи с изкуството и любовта – художникът Марио Каварадоси, ученик на прославения майстор на революционната епоха Луи Давид и Флория Тоска, дете на народа, чийто чуден глас и рядка красота променят нейната съдба и тя става знаменита певица. „Тоска“ никога няма да загуби властното си въздействие над всякаква аудитория, в която и да е било страна, докато е жива великата тема на свободолюбието, протеста против всякакъв гнет“ – казва режисьорът Кузман Попов.



Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
26.09.2014 г. 12:08
Посетено:
1844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19889-premiera-na-toska-v-darzhavna-opera-stara-zagora