Сцена / екран / ефир

С прожекция на филма "Животът на другите" стартира Националната инициатива "25 години свободна България"

20 септември 2014, 20:00 часа, София - на мястото на бившия мавзолей

С прожекция на филма "Животът на другите" стартира Националната инициатива "25 години свободна България"


◊ СЪБИТИЕТО

Носителят на "Оскар" за чуждестранен филм „Животът на другите“ ще бъде прожектиран на открито в София тази събота, 20 септември от 20:00 часа на мястото на бившия мавзолей.

Прожекцията ще е първото събитие от Националната кампания „25 години свободна България“ под патронажа на Президента на Републиката Росен Плевнелиев.

До края на годината серия от обществени дебати, културни събития и международни конференции ще обсъждат какво спечелихме и какво загубихме през последния четвърт век.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Филмът "Животът на другите" е най-силната художествена интерпретация за властта на ЩАЗИ (Държавна сигурност на ГДР) над живота на обикновените хора. Съдържащ елементи на политически трилър и любовна драма, филмът на Флориан Хенкел фон Донерсмарк е най-дискутираният опит да се разкаже истината за събитията от близкото минало на Германия – а и въобще за обществата, затворени зад Желязната завеса. „Животът на другите“ става задължителен за всички депутати от германския Бундестаг след премиерата си през 2006 г.

Макар и художествената измислица, филмът е разтърсващ и разказва една история, много близка до българската действителност и времената, когато българските тайни служби имаха достъп до живота на обикновения човек и предопределяха съдбата на мнозина.

Действието се развива в Източен Берлин през ноември 1984 г., пет години преди падането на Берлинската стена – кулминационна точка за престъпленията на ЩАЗИ. Щатен офицер от ЩАЗИ, верен привърженик на системата, шпионира денонощно жилището на известен писател и приятелката му, актриса. Той следи всяка тяхна стъпка, „бди“ и над най-интимните сцени от живота им. Въпреки че не намира улики срещу двойката, той разбира, че поставената му задача всъщност няма общо с идеологията, а по-скоро с личния интерес на висш офицер към актрисата. Духовно наситеният живот на двамата заподозряни неволно и постепенно променя възгледите на офицера, карайки го да осъзнае собствената си духовна нищета.

За да разкаже тази покъртителна история, младият тогава режисьор и сценарист Флориан Хенкел фон Донерсмарк с години събира документален материал за филма си, най-ценният от който са интервютата с жертви и с оперативни работници от ЩАЗИ. Примесвайки елементи на политическия трилър и любовната трагедия, “Животът на другите” противопоставя безмилостната система на ЩАЗИ с интимния, духовен живот на обикновените хора, които въпреки лъжите, тоталния контрол и диктатура, се стремят към свободата на духа и истината. Филмът търси отговори и на вечните въпроси за границата между Доброто и Злото и Истината и Лъжата, за силата на духовния живот, за независимостта в изкуството, за свободата на словото, за обичта към ближния.

 
В България филмът е показван само през 2007 г. в рамките на Международния София филм фест. Зрителите в Пловдив имаха възможност да го видят на 13.09. в Нощта на музеите.

Прожекцията на открито е със свободен достъп.

 
. Следете инициативата „25 години свободна България" и календара на събитията на нашата Фейсбук страница www.facebook.com/25freebg и на www.25freebg.com


 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.09.2014 г. 14:09
Етикети:
прожекцияфилм
национална инициатива 25 години свободна България
Флориан Хенкел фон Донерсмарк
Животът на другите
Посетено:
2281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19851-s-prozhektsiya-na-filma-zhivotat-na-drugite-startira-natsionalnata-initsiativa-25-godini-svobodna-balgariya