Сцена / екран / ефир

Държавна опера Стара Загора започва новия си творчески сезон с премиера

Премиера на „Балът на неблагодарните жени“ и „Битката на Танкред и Клоринда“ от Клаудио Монтеверди

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 септември с премиера започва новият творчески сезон 2014/2015 г. за Държавна опера Стара Загора. За първи път в България ще бъде показано „Балът на неблагодарните жени“ от Клаудио Монтеверди. Другото произведение, което ще се представи в същата вечер, е от същия автор – „Битката на Танкред и Клоринда“. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Петко Бонев, декор и костюми – Борис Стойнов, Мирела Бешева, хормайстор - Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева.

Според поета Отавио Ринучини „Балът на неблагодарните жени” е замислен първоначално, като полудраматичен балет. За първи път произведението е представено в Мантуа на 04 юни 1608 година, като част от сватбените тържества за Франческо Гонзага, син на покровителя на Монтеверди - Дука на Мантуа и Маргарет Савойска. По-късно първоначалната версия е преработена от Монтеверди за друго събитие. Венера и Купидон отиват при Плутон, Цар на подземния свят. Те му разказват с горест, че стрелите от лъка на Купидон вече не действат за дамите от Мантуа, подиграващи се на мъжете, които ги обичат. Купидон пита Плутон, дали да доведе в подземния свят духовете на „неблагодарните жени“, които отхвърлят Любовта - за да им покаже какво съдба ги очаква в отвъдното. Плутон се съгласява и духовете на "неблагодарните дамите" влизат и танцуват "две по две... с тежки стъпки". В това време Плутон пее своето предупреждение към жените в публиката. А „неблагодарните жени“ пристъпват в подземния свят, пеейки и плачейки за "чистия и свеж въздух" на горната земя.

Дебют в ролята на Венера прави Михаела Берова, мецосопрано. Младата дама е от Стара Загора и в миналия сезон публиката я видя в ролята на Магьосницата в „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел. Участват още солистите Лилия Здравкова - гост, и Диан Георгиев - гост и артист-хористите Емилия Джурова, Ганка Палазова, Галина Костадинова, Кремена Райчева.

„Битката на Танкред и Клоринда“ е кратък епизод от епичната поема на Торквато Тасо „Освободеният Йерусалим”. Публикувана  е като част от осмата книга на Монтеверди "Мадригали за Любовта и Войната". Първото й представяне е през 1624 г. във Венеция, Palazzo Mocenigo. Танкред е славен рицар от редиците на кръстоносците, а Клоринда е жена-воин. Тя е мюсюлманка и воюва за сарацините. В ранната фаза на военните действия, Танкред е впечатлен от красотата на Клоринда и се влюбва в нея. През нощта Клоринда, преоблечена и въоръжена като мъж, е провокирана от християнската обсада. При завръщането си в редиците на своите, тя е предизвикана от Танкред и приема поканата му за двубой. Тяхната битка продължава цяла нощ и накрая Клоринда е смъртоносно ранена. Докато лежи умираща, тя моли да бъде покръстена. След като Танкред донася вода, разбира, че се е бил с Клоринда. Той е силно ужасен, но успява да извърши покръстването преди Клоринда да издъхне в ръцете му.

В ролята на Клоринда – Емилия Джурова, Танкред - Милко Михайлов, Тесто (четец) - Нина Димитрова, солисти балет - Станко Танев, Кремена Костова, в атрактивната хореография на Мирела Бешева - гост.


Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
04.09.2014 г. 14:37
Етикети:
Клаудио МонтевердиДържавна опера Стара Загорапремиера
Балът на неблагодарните жени
Битката на Танкред и Клоринда
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19763-darzhavna-opera-stara-zagora-zapochva-noviya-si-tvorcheski-sezon-s-premiera