Сцена / екран / ефир

Нийлс Мус ръководи Майсторски курс за оперни диригенти в Русе

Диригенти от различни точки на света ще имат възможност да усъвършенстват и да приложат своите умения в оперни спектакли от афиша на Русенската опера

Нийлс Мус ръководи Майсторски курс за оперни диригенти в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

От 8 до 19 септември Държавна опера Русе ще бъде домакин на Международен курс за оперни диригенти под ръководството на световно признатия виенски диригент Нийлс Мус. Девет талантливи диригенти от различни точки на света ще имат възможността да усъвършенстват и да приложат своите умения в оперни спектакли от афиша на Русенската опера. Избрани са три любими за публиката заглавия с най-привлекателните постановки на театъра - „Севилският бръснар”, „Аида” и „Тоска”. Бляскави солистични състави и свежо диригентско присъствие ще зарадват почитателите на оперното изкуство още в началото на новия творчески сезон на Русенската опера.

Интензивната програма на курса стартира на 8 септември като диригентите ще имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Нийлс Мус, ще се включат активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика.

Спектаклите са както следва: „Севилският бръснар” (дирижират Камила Росети (Италия), Фридерике Кинле (Германия), Виктор Мануел Кореа-Круз (Испания) на 11 септември, „Аида” (дирижират Дейвид Спайро (САЩ), Евгени Смирнов (Русия), Наката Нобуаки (Япония) на 16 септември, „Тоска” (диригенти Флоран дьо Базлер (Франция), Крис Маккракен и Джордж Салмън от Великобритания) на 19 септември от 19.00 часа в зала Опера. В спектаклите участват хор, солисти и оркестър на Държавна опера Русе.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАЕСТРО НИЙЛС МУС

Виенският диригент с датски и американски корени, Нийлс Мус е възпитаник на Кралската музикална академия, Дания. По-нататък той учи в Консерваторията Сан Мартино (Болоня), Моцартеум (Залцбург), Парижката музикална академия, специализира при Франко Ферара, Карло Дзеки, Татяна Николаевна, Якоб Гимпел.
От 1992 г. до 1999 г., Нийлс Мус е главен диригент на Tiroler Landestheater, Инсбрук, от 1999 до 2003 г., диригент и кастинг директор във Виенска народна опера. Признат за експерт в областта на операта, Нийлс Мус е осъществил някои големи световно значими продукции. Сред най-забележителните е телевизионният запис на  RAI на "Любовен еликсир" на Доницети от оперния фестивал Мачерата (ARTHAUS MUSIK), росиниевата опера „Обсадата на Коринт” за Олимпиадата на културата в Гърция, "Русалка” на Дворжак за международната година на Андерсен в Москва и Дания,и вердиевата "Аида" на стадион Worker`s в Пекин (излъчен от CCTV).

Като симфоничен диригент, Нийлс Мус е гостувал в най-големите и престижни концертни зали като залата на Берлинската филхармония, Gewandhaus Лайпциг, Академията в Санта Чечилия в Рим, Chicago Symphony Hall, National Arts Center Отава, Концертна зала „Уолт Дисни” в Лос Анджелис, в Опера Сити - Токио, зала Тиволи, Копенхаген. Дирижирал е оркестрите MDR Symphony Orchestra, Берлинските симфоници, оркестър Артуро Тосканини, Корейски симфоничен оркестър, Токийския Метрополитен симфоничен оркестър, Оперния оркестър на Ванкувър, Словашката филхармония, както и много други.

Нийлс Мус е международно известен педагог. Той ръководи майсторски класове по покана на различни престижни институции като Консерваторията Монтеверди (Болцано), Оперно студио Холандия (Амстердам), Оперно студио към New National Theater - Токио, Оперната академия към Корейската национална опера, Университета за музика и сценични изкуства - Виена,  Оперна академия - Сан Франциско.

В момента Нийлс Мус е ангажиран като артистичен консултант към Mozarthaus, Виена и Асоциация Ото Еделман, музикален директор на Musikfestival Steyr, Австрия. От септември 2013 г. е новоназначен професор и директор на оперния отдел на Виенската консерватория.


* * *

Предварителна продажба на билети на касите на Държавна опера Русе и Канев център в Технически университет.


Автор: Сийка Лапачка
02.09.2014 г. 16:45
Посетено: 922
Етикети: музика, опера, дирижиране, Държавна опера Русе, Нийлс Мус, Майсторски клас за диригенти
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19759-niyls-mus-rakovodi-maystorski-kurs-za-operni-dirigenti-v-ruse