Сцена / екран / ефир

Русенска филхармония, Джон Робертсън и "Музиката на Канада" на русенска сцена

Концерти на 4 и 6 септември 2014

Русенска филхармония, Джон Робертсън и "Музиката на Канада" на русенска сцена
Джон Робертсън


◊ СЪБИТИЕТО

Цикълът от два концерта „Музиката на Канада” на 4 и 6 септември ще представи за първи път в България част от творчеството на канадския композитор Джон Робертсън. Роден в Нова Зеландия през 1943 г., композиторът емигрира в Канада на 23-годишна възраст, където живее до днес. Там продължава образованието си в Кралската консерватория в Торонто. През 1986 г. печели конкурс за композитори и неговите произведения започват да се представят в Австралия, Великобритания, Канада, Швеция и Мексико. Освен композитор Робертсън е и кларинетист и редовно свири по концерти в Кингстън, Онтарио, където живее, както и в Камерния оркестър на Пуерто Валарта, Мексико.

• На 4 септември, от 19.00 часа в зала Филхармония публиката ще се срещне с избрани творби камерна музика на Джон Робертсън. В програмата са включени Елегия, Оп. 62, Серенада за струнни инструменти, Оп. 39, Вариации на тема „Мелничарят от Дий“, Оп. 48, Квинтет за флейта, кларинет, валдхорна, фагот и пиано Оп. 55, Есенна разходка, Оп. 4bis. За първи път в Русе ще прозвучи произведението му Serenade in G, op. 29 в цялостен вид, чиято втора част Waltz е най-често изпълняваната му творба за оркестър.

• На 6 септември от 19.00 часа отново в зала Филхармония предстои среща със симфоничното творчество на композитора. Ще прозвучат Увертюра към Музикална комедия, Оп. 15, Смъртта на Кроу, Оп. 30, Симфония, оп. 18, Танци на Саломе, Оп. 32, Сирано, Оп. 53, Фестивален ден, Оп. 35. Симфония, оп. 18 е написана през 1986 г., но премиерата й ще бъде на този концерт.

Двата концерта от цикъла „Музиката на Канада” са с участието на оркестъра на Държавна опера Русе, концерт майстор Мария Пенева. Диригент Антъни Арморе.

Предварителна продажба на билети на касите на Държавна опера - Русе и Канев център
в Технически университет.

Автор: Сийка Лапачка
02.09.2014 г. 14:29
Посетено: 1039
Етикети: Държавна опера Русе, концерти, Джон Робертсън, Музиката на Канада
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19757-rusenska-filharmoniya-dzhon-robertsan-i-muzikata-na-kanada-na-rusenska-stsena