Сцена / екран / ефир

Филмът "Виктория" на Майя Виткова със специални предпремиерни прожекции и съпътстваща програма в София

До края на годината най-успешният български филм за 2014 г. ще участва в над 20 международни кинофорума

Филмът "Виктория" на Майя Виткова със специални предпремиерни прожекции и съпътстваща програма в София


◊ ПРОГРАМАТА "ВИКТОРИЯ"

„Виктория” е едновременно интимен и епичен филм, а Майя Виткова, ярък талант, използващ драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители...”
Джон Найн (John Nein),
старши програматор на фестивала „Сънданс”
(Sundance Film Festival), януари 2014 г.


Компанията “Виктория Филмс” (Viktoria Films) и екипът на филма „ВИКТОРИЯ” (VIKTORIA), пълнометражен дебют на режисьорката Майя Виткова (Maya Vitkova), имат удоволствието да ви съобщят, че през септември, в София, ще се проведе специална предпремиерна среща на филма с българската публика.

В началото на 2014 г., на 19 януари, филмът направи своята световната премиера в рамките на най-значимия фестивал на независимото кино - „Сънданс” (Sundance Film Festival), основан от известния американски актьор Робърт Редфорд (Robert Redford) през 1981 г., а „ВИКТОРИЯ” е първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала - World Cinema Dramatic Competition, от неговото създаване до днес. След този престижен кинофорум, само за половин година, филмът на Майя Виткова, която е още негов сценарист и продуцент, беше показан над 40 пъти, в 14 страни от Европа и Северна Америка...

Непосредствено след световната си премиера в САЩ, на 26 януари, „ВИКТОРИЯ” беше представен за първи път и пред европейска публика, като част от основния конкурс Hivos Tiger Award Competition на 43-ия Международен филмов фестивал в Ротердам (43rd International Film Festival Rotterdam), а няколко дни по-късно - на 30 януари, лентата участва и в надпреварата за “Международната награда за най-добър дебютен филм” (The Ingmar Bergman International Debut Award), посветена на знаменития шведски режисьор Ингмар Бергман (1918-2007), която се проведе по време на 37-ия Международен филмов фестивал в Гьотеборг (37th Göteborg International Film Festival).

През пролетта филмът „ВИКТОРИЯ” беше отличен с три авторитетни международни отличия: Голямата награда Breaking Waves Award от най-значимия унгарски кинофестивал - 21st Titanic International Film Festival, който се проведе в Будапеща през април; Наградата на Младежкото жури (Youth Jury Award) от фестивала в Краков - 7th OFF PLUS CAMERA Internatonal Festival Of Independent Film, през май; и Специалната награда на журито (Special Jury Award) - връчвана от компанията HBO, от водещия румънски фестивал 13th Transilvania Internaitonal Film Festival, който се състоя през юни.

„ВИКТОРИЯ” представи България и по време на някои от най-големите кинофестивали в света: в Берлин, Кан, Мюнхен, Вашингтон, Карлови Вари, Сиатъл, още в Ирландия и в Русия.


До края на 2014 г. филмът „ВИКТОРИЯ”, ко-продукция с румънската компания Mandragora, има покани за участие в още 20 големи международни кинофорума. Но преди и по време на втората част от фестивалните си изяви, „ВИКТОРИЯ” ще се срещне с българската публика, като създателите на филма са подготвили поредица от ексклузивни предпремиерни прожекции с подкрепата на Столична Община, които ще започнат с гала в деня на София - 17 септември, ще прелеят в ексклузивен предпремиерен уикенд и ще продължат от 25 септември.

Предпремиерните прожекции в България, преди филмът „ВИКТОРИЯ” да бъде пуснат за разпространение в киносалоните на цялата страна, ще бъдат съпътствани от поредица от специални събития, обединени в проект, наречен ПРОГРАМАТА „ВИКТОРИЯ”, който включва:

- Премиера на книгата „Седем разказа за грях и смърт” от режисьорката Майя Виткова и Емил Витков (баща на главните актриси и дистрибутор на филма „ВИКТОРИЯ”), с илюстрации на художничката Рин Ямамура;
- Изложба на Димитър Варийски с фотографии от филма „ВИКТОРИЯ”;
- Премиера на документалната продукция „Виктория зад кулисите” на известния със смешно-тъжните си киноразкази Светослав Драганов;
- Специална прожекция на „ВИКТОРИЯ”, която ще се състои на 28 септември - датата, на която светът ще отбележи Международния ден на глухите. Партньор на това събитие е Съюзът на глухите в България, в подкрепа на кампанията “Заслушай се!"
- Концерт с музиката от филма „ВИКТОРИЯ” написана от композитора Калоян Димитров, който ще се състои в Sofia Live Club и др.


◊ ЕКИПЪТ НА "ВИКТОРИЯ"

Режисьор на филма е Майя Виткова (Maya Vitkova). Родена през 1978 г. в София, през 2001 г. тя завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” с магистърска степен по режисура. До 2006 г. работи като асистент-режисьор и кастинг-режисьор за над 20 филмови и телевизионни продукции, сред които и New Europe: Eastern Delight (2007) на Майкъл Пейлин (Michael Palin) от легендарните „Монти Пайтън” (Monty Python).

През 2008 г. Майя Виткова е изпълнителен продуцент на независимата продукция „Източни пиеси” (Eastern Plays) на режисьора Камен Калев (Kamen Kalev), която има над 10 награди от фестивали в Токио, Братислава, Варшава, София и т.н.

В началото на 2009 г., режисьорката, която е и сценарист, и продуцент, основава независимата компания Viktoria Films.

През 2006 г. Майя Виткова, заедно със Светослав Драганов, е режисьор на 27-минутния документален филм „Майки и дъщери” (Mothers And Daughters; 2006), който е представен в рамките на 10-я Международен Филм Фест (10th Sofia International Film Festival) и получава наградата на Kodak.

Самостоятелен дебют в късометражното кино режисьорката прави със „Станка се прибира вкъщи” (Stanka Goes Home; 2010), чиято премиера е по време на 49th Cannes Critic’s Week. Лентата, със сценарист известният румънски режисьор Раду Жуде (Radu Jude), има отличия от испанските 38th Huesca Film Festival и от 3rd Bueu International Shortfilm Festival, от 16th Sarajevo Film Festival, 14th Ismailia International Film Festival for Documentary and Short Films в Египет, 5th Athens International Short Film Festival, 4th Oblo Film Festival [OFF] в Швейцария, 8th Naoussa International Film Festival в Гърция, и др. Още в първата година след неговото създаване, филмът, заснет от оператора Крум Родригес (Krum Rodriguez), участва в над 80 фестивала, показан е в различни кина в Германия и е откупен за телевизионно разпространение. През 2011 г. Майя Виткова режисира „Моят уморен баща” (My Tired Father; 2011), чиято световна премиера е на 17th CFC Worldwide Short Film Festival в Торонто (Канада). Световен разпространител на „Станка се прибира вкъщи” и „Моят уморен баща” е компанията KurzFilmAgentur от Хамбург, Германия.

Оператор на „ВИКТОРИЯ” е Крум Родригес (Krum Rodriguez), който беше зад камерата на продукции като „Подслон” (2010), „Цветът на хамелеона” (2012)…

Монтажист на филма е напусналият без време този свят Александър Етимов (1976-2014), чието име завинаги ще остане записано в страниците на българското кино с ленти като „Цветът на хамелеона”, „Живи легенди”, неговият режисьорски дебют, късометражният „Демони” (2011), и много други.

Художник-постановчик на продукцията е японката Рин Ямамура (Rin Yamamura), която от години работи в България, основно в областта на театралната  сценография. Тя е автор и на книгата „Азбука на любовта” (2007). Музиката е на композитора Калоян Димитров (Kaloyan Dimitrov), който дебютира в игралното кино с „ВИКТОРИЯ”. Фотограф на вълнуващата кинотворба е Димитър Варийски (Dimitar Variysky).

Ко-продуцент на „ВИКТОРИЯ” е Анка Пую (Anca Puiu), която е продуцирала едни от най-награждаваните румънски филми, сред които и „Смъртта на господин Лазареску” (The Death of Mr. Lazarescu; 2005), „Аврора” (Aurora; 2010), „Рокер” (Rocker; 2012) и др.

Във филма на Майя Виткова участват както познати и доказани актьори, така и много дебютанти. В ролята на Боряна е актрисата Ирмена Чичикова („Аз съм ти”; 2012); като Виктория се изявяват Дария Виткова („Моят уморен баща”) и дебютантките Калина Виткова и Катерина Ангелова; актрисата Мариана Крумова позната от класиките „Авантаж” (1977) и „Адаптация” (1981) е Дима, Георги Спасов („Операция - Шменти капели”; 2011) се превъплъщава в образа на Тодор Живков; дебютантите Димо Димов като Иван, и 15-годишният Иво Карамански, който е Стефчо; Анастасия Ингилизова („Дървото на живота”; 2013), и други.


◊ ИСТОРИЯТА

“Българо-румънската ко-продукция „ВИКТОРИЯ” е огледален образ на живота - смях, тъга, страдание, възторг... Филмът е завършен 2013 г., а снимките са проведени в София, Перник, Рила и Венеция. Сюжетът разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата е с продължителност 155 минути и проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм...”


◊ И ОЩЕ...

„ВИКТОРИЯ” е сред българските филми, кандидати да представят страната ни в категорията за най-добър „Чуждоезичен филм” (Foreign Language Film) на 87-ите награди „Оскар” (87th Oscars®) на Американската академия за филмово изкуство и науки (Academy of Motion Picture Arts and Sciences®). Филмът на Майя Виткова получи изключително високи оценки някои от най-авторитетните издания за кино в света, като Hollywood Reporter, IndieWire, Screen International и др., а непосредствено след световната му премиера, „ВИКТОРИЯ” беше наречен „най-добре пазената тайна на фестивала „Сънданс”...

Филмът „ВИКТОРИЯ” е подкрепен финансово от програма МЕДИА на Европейската комисия, „Виена филм фонд” (Vienna Film Fund), Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерство на културата и е осъществен с подкрепата на община Перник.


Автор:
Виктория Филмс
Публикация:
22.08.2014 г. 19:46
Етикети:
съпътстваща програмаМайя ВитковафилмВиктория
предпремиерни прожекции
Виктория Филмс
Посетено:
4020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19724-filmat-viktoriya-na-mayya-vitkova-sas-spetsialni-predpremierni-prozhektsii-i-sapatstvashta-programa-v-sofiya