Сцена / екран / ефир

Народният театър "Иван Вазов" започна продажбата на билети за своите спектакли

Първото премиерно заглавие от афиша на театъра за тази есен е "Жана" от Ярослава Пулинович с режисьор Явор Гърдев

Народният театър "Иван Вазов" започна продажбата на билети за своите спектакли


◊ ПРОГРАМАТА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

През месец септември в афиша на Народен театър „Иван Вазов“ предстоят юбилейното 50-то представление на спектакъла „Духът на поета”, 100-тно на „Аз плащам” и 50-то на "Дребни брачни престъпления”.

Първото премиерно заглавие от афиша на театъра за сезон 2014/2015 е на Явор Гърдев „Жана” от Ярослава Пулинович. Спектакълът  ще има своя премиера и в рамките на Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” Пловдив, 2014. На  фестивала Народен театър „Ив. Вазов” ще участва и със спектаклите „Любов” от Елин Рахнев, режисьор Лиза Шопова и „Херкулес” от Фридрих Дюренмат, режисьор Ивайло Христов, с който се открива на сцената на Античния театър в Пловдив фестивала „Сцена на кръстопът”.

В края на септември предстои гостуване на спектакъла „Хамлет” на Явор Гърдев на един от най–големите Шекспирови фестивали, този в Гданск, Полша. Гданският Шекспиров фестивал е един от най-значимите театрални фестивали в Европа. Той е международно събитие, събиращо в себе си спектакли, представяния на артистични срещи и уъркшопи с театрални творци от цял свят. Фестивалът се провежда всяка година в края на лятото в Гданск, Сопот, Гдиня (наречени Триград). Историята му започва през 1993 г. с първите Гдански Шекспирови дни, които по-късно еволюират в международен фестивал. Организатори са Фондация „Theatrum Gedanense” и Гданският Шекспиров театър.

Фестивалът представя най-интересните шекспирови театрални спектакли от Полша и целия свят. До сега са представени над 180 театрални компании от 40 държави, вкл. страни като Южна Корея, Израел, Япония и Куба, на сцените на Триград. Творбите на големите имена в театъра са били представяни именно тук, като се сред тях се открояват: Питър Брук, Люк Пърсивъл, Елизабет ЛеКомпт, Лев Додин, Оскарас Коршуновас, Роберт Стуруа, Роберто Куили и много други.


За първи път тази година в програмата на фестивала ще има българско участие с адаптация на спектакъла “Хамлет” на Народен театър „Иван Вазов”. Пиесата на Шекспир ще се играе на български език (в превод на проф. А. Шурбанов), като ще бъде субтитриран едновременно на полски и английски, в съответно подбран полски превод и с оригиналния Шекспиров текст от първото фолио.


Подробна информация за програмата: http://new.nationaltheatre.bg/bg/

Автор: НТ "Иван Вазов"
22.08.2014 г. 14:05
Посетено: 2228
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19722-narodniyat-teatar-ivan-vazov-zapochna-prodazhbata-na-bileti-za-svoite-spektakli