Сцена / екран / ефир

Американският хореограф Сидра Бел гостува на Derida Dance Center

В рамките на триседмичен проект тя ще работи с български танцьори

Американският хореограф Сидра Бел гостува на Derida Dance Center


◊ СЪБИТИЕТО

През август и началото на септември в България гостува Сидра Бел – артистичен директор на една от най-прочутите танцови компании в САЩ в областта на съвременния танц - Sidra Bell Dance New York (SBDNY).

В рамките на три седмици тя ще работи по проект с Derida Dance Center. Програмата предвижда и представянето на спектакълa “Голота“ на нейната танцова компания на фестивала One Dance Week.

През трите седмици, които започват на 18 август, Сидра Бел ще работи с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center, която се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ за трета поредна година. По време на работното ателие Сидра Бел ще използва създадената от нея методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“. Танцовият пърформанс - резултат от ателието - също ще бъде представен на фестивала за съвременен танц. За младите български танцьори възможността за работа с толкова известен хореограф като Сидра Бел е уникална, тъй като нейната танцова компания е начело на процеса на култивиране на новото поколение танцови артисти в света.


◊ СИДРА БЕЛ ЗА ПРОЕКТА

- Като артистичен директор на известна компания като Sidra Bell Dance New York, как възприемате възможността да работите с млади български танцьори в страната ни?

- Много сме развълнувани от факта, че посещаваме България и че ще споделим работата си с общността от артисти тук. За нас е чест да имаме възможността както да работим обучително с младите танцови изпълнители на Derida Dance Center, така и да представим работата на Sidra Bell Dance New York на фестивала One Dance Week. Това е уникален проект с много нива на ангажираност. Нашата мисия като компания е да сътрудничим с артисти на международно ниво посредством работни ателиета и спектакли. Тази възможност за нас е шанс да се запознаем с артистичната общност в България и да споделим нашата визия за танца с нея. Надявам се, че този проект ще е начало на продължително сътрудничество.


- Вие ще водите триседмично работно ателие с участниците в обучителната програма Dance PORT Derida и резултатът от него ще бъде представен на фестивала One Dance Week. Какъв ще е Вашият подход при работата с младите танцьори? Идвате ли с ясна идея какво искате да постигнете като резултат?


- Моята методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“ включва високо ниво на сътрудничество между мен и танцьорите. В последно време разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и действията си посредством творческа игра. С младите танцьори ще изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация. Тази интегрирана практика набляга в силна степен на физическите качества и принос от страна на танцьорите, като ги подтиква да изпълняват движенията с ясно намерение, игривост, любопитство, спокойствие, емпатия, лекота и фокус. В рамките на трите седмици работа в тази посока ще изградим и нов пърформанс.


- В България Вие ще водите триседмично работно ателие и ще представите спектакъла на Вашата танцова компания пред българска публика. Това е много интензивна програма. Какво очаквате от престоя си тук?

- Харесва ми фокуса върху обмена, който програмата носи. Интензивността на тези три седмици със сигурност ще подхранят професионално всеки, който е въвлечен в проекта. За мен е страхотно преживяване да мога да споделя процеса на творчество с български танцьори и заедно да представим плодовете на нашата работа. В същото време, те ще могат да се срещнат и да видят изпълнителите на Sidra Bell Dance New York, които ще дойдат, за да представим нашия спектакъл „Голота“. Очаквам да науча много и се надявам всички участници да приключат този проект с нови идеи и с чувство на артистична обновеност.


Повече за изключителната система на работа и изтънчената танцова естетика на SBDNY можете да научите от сайта на компанията: http://www.sidrabelldanceny.org/Company.html





Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
18.08.2014 г. 14:37
Етикети:
хореографиясъвременен танцDerida Dance Center
обучителна програма Dance PORT Derida
танцов проект
Сидра Бел
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19712-amerikanskiyat-horeograf-sidra-bel-gostuva-na-derida-dance-center