Сцена / екран / ефир

Оперен финал на фестивала „Сцена край реката - Русе 2014”

"Севилският бръснар" от Росини на 30 юли и "Отело" от Верди на 1 август

Оперен финал на фестивала „Сцена край реката - Русе 2014”


◊ ОПЕРЕН ФИНАЛ НА "СЦЕНА КРАЙ РЕКАТА - РУСЕ 2014"

Любимецът на русенската публика Венцеслав Анастасов на родна сцена в ролите на Фигаро и Яго на 30 юли и 1 август

Венцеслав Анастасов участва в последните два спектакъла от програмата на Международния музикален фестивал "Сцена край реката Русе 2014". Зрителите ще могат да го видят в две от коронните и предпочитани от него роли: на 30 юли като Фигаро в "Севилският бръснар” от Росини и на 1 август като Яго от Вердиевия шедьовър "Отело". Фигаро е първата роля на Венцеслав Анастасов, в която той дебютира в Русенската опера още като студент в Националната музикална академия и която неизменно присъства във вече внушителния репертоар на певеца. Миналата година – отново на сцената на Русенската опера, той дебютира и в ролята на Яго от операта „Отело” на Верди. Изминалият творчески сезон е изключително активен и успешен за певеца с поредица изяви на наша и международна сцена. Само преди броени дни той направи впечатляващ дебют в ролята на Жерар от операта „Андре Шение” във Варна. Ролите в неговия репертоар вече достигат респектиращата цифра 45. Венцеслав Анастасов участва през месец юни в суперпродукцията на операта "Турандот" в рамките на Средиземноморския фестивал във Валенсия, дирижирана от Зубин Мета. Непосредствено след трите спектакъла Венцеслав Анастасов партнира на Андреа Бочели в същата опера, отново под диригентството на Зубин Мета, този път в запис на DECCA. Дискът се очаква на пазара до края на годината.

Спектакълът на комичната опера „Севилският бръснар” от Джоакино Росини ще се състои на 30 юли, от 19.00 часа на сцената на Русенската опера. Операта „Севилският бръснар” на Росини е базирана на сюжета от първата пиеса на великия френски комедиограф Бомарше „Севилският бръснар” или „Напразна предпазливост”. Очакват ви весели непредвидими ситуации, любовни интриги, закачки и искрящ хумор в хармония с брилянтната музика на Росини и великолепен солистичен състав. В спектакъла участват Теодора Чукурска, Венцеслав Анастасов, Пламен Бейков, Георгиос Филаделфевс, Калоян Христов, Йоланта Николаева, Владимир Попов, оркестър и хор на Държавна опера- Русе. Диригент Антъни Арморе, режисура, сценография и костюми Иван Савов. Диригент на хора Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

Летният музикален фестивал „Сцена край реката - Русе 2014” тази година ще бъде официално закрит на 1 август, от 20.00 часа на сцената на Летния театър със спектакъла на операта “Отело” – опера, смятана за най-зрялата и съвършена Вердиева творба. Чиста любов, завист, ревност тук намират може би едни от най-ярките си изобразявания чрез средствата на оперното изкуство. И ние, българите, сме щастливи, че сред най-добрите интерпретатори на Дездемона, Отело и Яго през XX век ще открием не малко български имена на най-прочутите сцени. “Отело” не е от оперите, които трябва да бъдат обяснявани – тя е шедьовър, който покорява ценителите на изкуството вече 127 години (премиерата на операта се състои на сцената на Миланската Скала на 5 февруари 1887 година).

В спектакъла на операта „Отело” от Верди на 1 август в ролята на Отело гостува Даниел Дамянов, Венцеслав Анастасов ще видим в една от неговите коронни роли - на Яго, Владислава Гарвалова ще направи своя дебют в  ролята на Дездемона, Георгиос Филаделфевс – в ролята на Касио, Петя Цонева – в ролята на Емилия. Участват още Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев и др. Диригент Салваторе Сисеро. Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, сценография Вячеслав Парапанов, костюми Иван Савов, хормайстор Стелияна Димитрова, асистен режисьор Елена Илиева.


◊ ДЕБЮТИ

Солистката на Русенската опера Владислава Гарвалова за първи път в ролята на Дездемона от операта „Отело” на Джузепе Верди на 1 август

Владислава Гарвалова завършва ДМА ”Панчо Владигеров” - София при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене. Участва в майсторските класове на проф. Мария Слатинару-Нистор (2002) и Гена Димитрова (2004). През 2005 г. печели стипендия за специализация в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008 г. Носител на втора награда от Международния Конкурс "Франц Шуберт" (2009) и на Националния конкурс "Светослав Обретенов" (2002) - награда на публиката.
     
Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена (Русе) в „Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира (април 2006), след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята в „Сватабта на Фигаро”. Следват Мими от „Бохеми” на Пучини, Микаела от „Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от „Дон Карлос” на Верди, с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр. Брашов (Румъния), Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски, Аида от "Аида" на Верди, Леонора от "Трубадур", Реквием на Верди. В репертоара на певицата влизат още Амелия от „Бал с маски” от Верди, Неда от „Палячи” на Леонкавало, Манон Леско и Тоска на Пучини.

В ролята на Отело гостува Даниел Дамянов

Тенорът Даниел Дамянов завършва Православно богословие във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", изучава оперно пеене като частен ученик, работи като солист на Русенската опера, на Софийската опера, Бургаската опера, гостува на всички български оперни театри. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в “Тоска”, Дон Алваро в “Силата на съдбата”, Херцога в “Риголето”, Калаф в “Турандот”, Дон Хозе в „Кармен”, Де Грийо в „Манон Леско”, Радамес в “Аида”, Канио в “Палячи”, Манрико в “Турандот”, Макдъф в “Макбет”, Форесто в „Атила” и др.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
29.07.2014 г. 14:51
Посетено:
1372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19656-operen-final-na-festivala-stsena-kray-rekata-ruse-2014