Сцена / екран / ефир

Юлски балетен връх с "Carmen Dance" във Варна

Уникална опера-балет по музиката на Бизе, хореографски прочит на Сергей Бобров

Юлски балетен връх с "Carmen Dance" във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Варненската постановка на операта-балет „Carmen Dance” от Бизе – авторски спектакъл на едно от най-големите имена на съвременния руски и световен балет Сергей Бобров, ще бъде връхна точка в балетния юли.

През този месец във Варна се провежда XXV издание на първия в света, останал и досега най-престижен Международен балетен конкурс. Неслучайно на 19, 20 и 21 юли са планирани и трите премиерни спектакъла на „Carmen Dance”, които ще бъдат представени, под патронажа на кмета на Варна, г-н Иван Портних, на Основна сцена на Театрално-музикалния продуцентски център.


◊ ПРЕДИСТОРИЯТА НА "CARMEN DANCE”

Предисторията на „Carmen Dance” е свързана с поканата към главния художествен ръководител на Държавния театър за опера и балет в Красноярск Сергей Бобров да стане главен балетмайстор на Държавна опера Варна от септември 2014 г., като дотогава постави и първото си заглавие на варненска сцена.

„Варна е забележителен и много красив град. За мен е важно, че в продължение на вече 50 години, тук се провежда първият в света балетен конкурс. Това означава, че се е създала една великолепна атмосфера на разбиране и обич към балетното изкуство. Във Варна съществуват всички предпоставки за изграждане на много добър балетен колектив. Ето защо, приемайки предложението да стана главен хореограф на Варненския оперен театър, аз очаквам пълно творческо отдаване и сериозен ангажимент от страна на артистите. Желанието ми е да създам във Варна балет, способен да се конкурира с всяка европейска трупа. Замислям много гастроли и вярвам, че общите усилия ще ни донесат творческа радост”, споделя амбициите си заслужилият артист на Русия Сергей Бобров.

Във Варна той несъмнено прилага многостранния си опит като солист и партньор на примата Мая Плисецкая на сцената на Болшой театър, също като творец, гастролирал със свои постановки в цял свят, не на последно място и като основател и мениджър от 2010 г. на ежегодния международен форум "Балетът на ХХI век” в Красноярск.

 
◊ „CARMEN DANCE”

Убеден, че състезанието е в основата на всеки голям успех, Сергей Бобров избра балетните артисти за „Carmen Dance” след сериозен кастинг на 2 юни. Така във варненската балетна постановка се събраха представители от Германия, Япония, Кипър и Украйна, също от България и Русия. В последната фаза на подготовката към екипа ще се присъединят и майсторите от Държавния балет на Сибир.

„Carmen Dance” е постановка в 2 действия, в които образът на Кармен се развива многопланово. Кармен, естествено, е свободна и защищава любовта си, но в същото време тя е част от бандата на Данкайро. Моята варненска „Кармен” е самостоятелна постановка и значително се отличава от оригинала, който се играе в Красноярск. На първо място това е свързано с новите артисти, с които персонално изграждам ролите, съобразно тяхната индивидуалност”, открехва вратата към предстоящата премиера авторът на либретото, постановката и хореографията Сергей Бобров.

Уникална особеност на „Carmen Dance” е, че става дума за мащабна опера-балет, в която, освен балетни артисти, под палката на главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, участват също оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна. Режисьор на оперните сцени е Кузман Попов, главен режисьор на Варненския оперен театър. В горещия любовен триъгълник, гениално пресъздаден от музиката на Жорж Бизе, очакваме да чуем Валерий Георгиев (Дон Хозе), Пламен Димитров (Ескамилио) и гостенката Олга Михайлова-Динова в ролята на страстната циганка.

 
◊ БАЛЕТНАТА БИОГРАФИЯ НА „КАРМЕН”

Героите в новелата на Проспер Мериме, вдъхновили създаването на операта „Кармен” от Жорж Бизе (1875), започват своя сценичен живот в едноактния балет „Кармен и тореадорът”, поставен в Мадрид през 1848 г. от младия Мариус Петипа. Към този сюжет се обръщат и други известни хореографи на XX век, сред които Ролан Пети (1949) и Касьян Голейзовский (1931). Кубинският балетмайстор Алберто Алонсо създава за Мая Плисецкая своя версия на „Кармен”. През 1967 г. на сцената на Болшой театър се състояла премиерата на балета „Кармен сюита”, по музика на Бизе с аранжимент на Родион Шчедрин. През 1983 г. балетният свят е възхитен от постановката на испанския балетмайстор Антонио Гадес и от филма „Кармен” на режисьора Карлос Саура.

С времето не остаряват нито новелата на Проспер Мериме, нито музиката на Жорж Бизе, затова пък непрекъснато се множат интерпретациите, свързани с първоизточника. Историята на свободолюбивата циганка предава с езика на експресивната съвременна хореография авангардният хореограф Матс Ек (1992), британският хореограф Матю Борн (2000), украинският балетмайстор Поклитару (2006) и др.

 
Автор: Виолета Тончева
11.07.2014 г. 14:27
Посетено: 1482
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19602-yulski-baleten-vrah-s-carmen-dance-vav-varna