Сцена / екран / ефир

Галаконцерт на Държавна опера Стара Загора

На 15 юли от 21 часа на Античния форум „Августа Траяна“

Галаконцерт на Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

С изискано подбрана програма е Галаконцертът, с който Държавна опера Стара Загора ще закрие своя творчески сезон 2013/2014 на 15 юли от 21 часа на Античния форум „Августа Траяна“.

Ще се насладите на познати и обичани увертюри от опери, арии и дуети от заглавия като „Палячи“, „Тоска“, „Симоне Боканегра“, „Турандот“, „Риголето“, „Дон Паскуале“, „Адриана Лекуврьор“, „Евгений Онегин“, „Мария Десислава“ и други.

Участват най-добрите гласове на Държавна опера Стара Загора – Русалина Мочукова, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Офелия Христова, Нина Димитрова, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Георги Динев, Милко Михайлов, Борис Тасков, Ивайло Йовчев. Със специалното участие на Даниела Дякова и Веселин Михайлов - младият баритон, който очарова старозагорската публика в концерта, посветен на Борис Христов на 22 май в Операта.

Диригент на оперната Гала на 15 юли е Стефан Линев, режисьор – Петко Бонев, с участието на оркестър и хор на Държавна опера Стара Загора.


◊ СЕЗОН 2013/2014 В ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА

В изминаващия сезон Държавна опера Стара Загора имаше 8 премиерни спектакъла – концертът „Фантомите на мюзикъла“, камерната опера „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел (на сцена в новото пространство - фоайето на операта), детските спектакли „Петя и вълкът“ от  С. Прокофиев и „Макс и Мориц“ от проф. Александър Йосифов (режисьор проф. Румен Нейков), „Стабат Матер“ от Джоакино Росини, оперетата „Веселата вдовица“ от Ф. Лехар, танцовият спектакъл „Споделено пространство“ с режисьор Анна Пампулова. В началото на тази година в операта за първи път в страната бе поставена комичната опера от Джузепе Верди „Крал за един ден“. С тази постановка гостува на сцената на Софийска опера и балет (13 юни), а с „Набуко“ от Джузепе Верди – на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата (17 май). Солисти и хорът на операта участваха в спектаклите „Травиата“ от Дж. Верди и „Дон Карлос“ от Дж. Верди на Държавна опера Стара Загора на сцената на Античния театър в Пловдив – в програмата на Музикалния фестивал OPERA OPEN 2014.

Сезонът бе открит през септември миналата година с възстановения спектакъл на Държавна опера Стара Загора „Мадам Бътерфлай“ от Дж. Пучини. Отново на сцената бяха представени „Любовен еликсир“ от Г. Доницети, „Набуко“ от Дж. Верди (с дебют на Ивайло Йовчев в ролята на Измаел и гостуване на Орлин Горанов), в „Турандот“ от Дж. Пучини бе дебютът на младия солист Борис Тасков.

В постановки на сцената на операта в Стара Загора се изявиха артисти с международна кариера като Илина Михайлова, Мирослав Христов, Евгения Брайнова, Крум Гълъбов, Калуди Калудов, Ивайло Джуров и др. Същевременно в постановки на операта се изявиха младите надежди Август Методиев, Димитър Райков, Костадин Мечков, Михаела Берова и др. Съвместно с Музикално общество „Борис Христов“ и с подкрепата на Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора реализира специална програма за отбелязването на 100 години от рождението на великия българин Борис Христов. Операта има много нови близки приятели – млади таланти от детските балетни школи, с които бе реализиран спектакъла „Балетни мечти“, децата от СДГ №10 „Светлина“, децата със специални потребности от Семеен център „Алтернатива“ и др.

Заповядайте на нашия Галаконцерт, с който заедно да отбележим края на един добър сезон за творческия колектив на Държавна опера Стара Загора! За всички наши зрители ще има по чаша бяло вино, осигурена от специален спонсор със съдействието на Граждански клуб „Липа“.

Нека да бъде хубаво времето и прекрасно лятото под звездите на Стара Загора!


Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
09.07.2014 г. 13:42
Посетено:
1787
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19593-galakontsert-na-darzhavna-opera-stara-zagora