Сцена / екран / ефир

Лятно турне на Русенска филхармония

Концерти в Русе, Варна, Добрич, Бургас

Лятно турне на Русенска филхармония


◊ ЛЯТНО ТУРНЕ НА РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

Солисти от Германия, Маргарита Хранова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Васил Петров, Орлин Павлов и Стефан Рядков в лятната концертна програма на оркестъра.

Класиката среща АББА
11 юли - Русе, Летен театър 20:00 часа
12 юли – Варна, Фестивален комплекс 19:00 часа
13 юли - Добрич, Летен театър 20:00 часа
14 юли – Бургас, Летен театър 20:00 часа

ОСТАВАМЕ!... С песните на Борис Карадимчев

15 юли – Летен театър – Бургас, 20:00 ч.
16 юли – Летен театър Военен клуб – Русе, 20:00 ч.


◊ КОНЦЕРТИТЕ

В концерта „Класиката среща АББА” („ABBA TRIBUTE“) хитовете на шведската група ще оживеят с изпълненията на Илона Герулат и Даниела Щингел от Германия, рок група и Русенска филхармония, под диригентството на Найден Тодоров.

Илона Герулат (Агнета) и Даниела Щингел (Анафрид) от 2001 г. участват в различни студийни и телевизионни проекти, като беквокали в стиловете поп, рок и електропоп, соул. Обединява ги любовта към великата шведска група АББА. Така през 2013 г. се стига до премиерата на музикалния спектакъл "AББA в симфония с голям симфоничен оркестър" в германския град Ландау. Следват концерти в Карлсруе, Дуисбург и други градове.

Концертът предлага с помощта на богатите изразни средства на симфоничния оркестър емоционално преживяване на най-известните хитове на групата със запазено място в сърцата на три поколения. Уникалният звук, мелодиите и текстовете на "Фернандо", "Mamma Mia", "Ватерло", наред с приятното изживяване, са привлекателна задача за всеки симфоничен оркестър.

Приликата на Илона и Даниела с великите идоли както визуално, така и акустично, е невероятна. Освен незабравимите хитове, Русенската филхармония ще изпълни и няколко инструментални пиеси, вдъхновени от  великата шведска група, чийто автор е Пламен Проданов.


"ОСТАВАМЕ!... С песните на Борис Карадимчев" на 15 юли в Бургас (Летен театър) и на 16 юли – в Русе (Летен театър) ще припомни на многобройните почитатели на мелодичната българска песен за един от нейните най-талантливи създатели. В специално оркестрираните изпълнения, под диригентството на Григор Паликаров, ще участват Маргарита Хранова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Васил Петров и Орлин Павлов, както и концертмайсторът на Софийска филхармония Калина Христова. Водещ е Стефан Рядков.

Песните „Хора и улици“ (от филма „Момчето си отива“), „Оставаме“ (от филма „Оркестър без име“), "Бяла тишина", "Богатство",  "Нашият град", "Зеленоокото момиче" не само се помнят, а и продължават да се пеят и да се представят в нови аранжименти. Детският хор "Пим Пам", създаден и отгледан от Борис Карадимчев, ще представи популярните песни за деца „Има светлина“, „Смешка“ и „Робинзон Крузо“. Програмата на концерта съдържа и Фантазия за цигулка и оркестър Something по теми на „Бийтълс”, със солист концертмайсторът на Софийска филхармония Калина Христова. Нейното изпълнение ще върне публиката във времето на 60-те. Тогава бийтълсманията завладя света за да докаже колко неща в него могат да се променят от четирима младежи със средствата на музиката. У нас, във времето на „Желязната завеса“, флиртуването с тази мощна „западна“ вълна не беше никак безопасно. Борис Карадимчев го правеше с увлечение и талант. Предложи на едва прохождащите първи български рок групи съвместни проекти с легендарния квартет "Димов" и със симфоничния оркестър на БНР – нещо, което години по-късно се превърна в запазена марка и за други големи световни поп и рок звезди. 

Премиерното представяне на концерта беше приживе, по случай 80-годишнината на Борис Карадимчев. Малко по-късно той внезапно ни напусна. Сега отново ще бъде припомнено неговото разнообразно творчество за да се убедим за пореден път, че то ще продължава да живее - независимо от смяната на модните стилове, поколенията и техните предпочитания.


* * *
Предварителна продажба на билети Онлайн www. eventim.bg
Специални отстъпки www. grabo.bg
На касите на
Русе – Каса Опера, тел.: 082 82 50 37, 0879 128 190; Канев център в Технически университет, тел: 0878488802; 0885009249
Бургас - ДТ „Адриана Будевска”, тел. 056 846 040
Варна – Фестивален и конгресен център, Билетен център: тел. 052/685-214
Добрич - касата на Органова зала и читалището, тел. 058 605 317


Автор:
Държавна опера Русе
Публикация:
07.07.2014 г. 16:49
Посетено:
1718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19588-lyatno-turne-na-rusenska-filharmoniya