Сцена / екран / ефир

Боян Воденичаров, Мила Искренова и балет “Арабеск” в "Траектории на желанието"

Представяне на книга и балетен спектакъл в рамките на Софийски музикални седмици 2014

Боян Воденичаров, Мила Искренова и балет “Арабеск” в "Траектории на желанието"


◊ СЪБИТИЕТО

Боян Воденичаров, Мила Искренова и балет “Арабеск”
в рамките на Софийски музикални седмици 2014

представят

спектакъла
"Траектории на желанието"


София - НДК, зала Люмиер,
9 юни 2014

С участието на Боян Воденичаров
и танцьорите от Балет Арабеск:
Ангелина Гаврилова, Стефка Табакова, Александра Савова, Валери Миленков и Васил Дипчиков.


. Преди спектакъла от 18 часа ще бъде представена книгата на Мила Искренова "Вкусът на Твоето тяло", Scalino, 2014


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Спектакълът обръща поглед към въпроса за ИДЕНТИЧНОСТТА: До каква степен тя е оформена от съзнателните ни екзистенциални избори или от подсъзнателните духовни наследства, идващи от дълбоките ни етнически и национални корени. Музикалният материал, използван в спектакъла, включва пиеси на Бах, Моцарт, Хайдн и Шуберт в съчетание със свободно импровизирани пиеси, вдъхновени от музиката на 20-ти век, във всичките й многообразни аспекти. Хореографията обединява музикалните картини чрез кинетично развиващи се образи, които използват енергията на жеста с чистота, еднозначност и категоричност в стилистика, която може да се нарече „хайку-танц”.


◊ ЗА КНИГАТА

…Книгата на Мила Искренова "Вкусът на Твоето тяло" е сложна и артистична текстова структура – тя събира мисли, рефлексии, интервюта, малки есета, фрагменти, статии, бележки от дневника на хореографа, скици, танцови записи и др., които изграждат своеобразен творчески и духовен автопортрет. Концепцията на сборника като че най-добре е изведена в една фраза на самата Искренова - търсенето на облика на човека и „неговата насъщна жажда за истина”.

Целта на Мила Искренова е не просто да обговори основните проблеми на съвременния танц и неговото „великолепно и злополучно” българско битие, да се вгледа в аспектите на танцовата естетика и сценично изкуство, да обсъди световните тенденции и образци като танца на Мърс Кънингам, Пина Бауш, но най-вече да разкрие живота и битието на твореца, взаимодействието му със средата, работата му с тялото и изразяването на духовната материя. Да покаже живота като творческа отдаденост, а изкуството като начин за себеоткриване, себепознание и неповторима и примамлива форма за дълбока комуникация с останалите хора. Защото според Мила, танцът е повече от зрелище и леко забавление, той е преди всичко неповторима форма на познанието, способ за постигане на екзистенциална мъдрост, емоционални прозрения и духовно израстване.” 
д-р Петър Пламенов


Автор:
Организаторите
Публикация:
06.06.2014 г. 16:42
Посетено:
1677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19402-boyan-vodenicharov-mila-iskrenova-i-balet-arabesk-v-traektorii-na-zhelanieto