Сцена / екран / ефир

Националният балет гостува на сцената на Русенската опера със „Зорба Гъркът”

На 7 юни спектакълът ще се играе за първи път в Русе

Националният балет гостува на сцената на Русенската опера със „Зорба Гъркът”
Росен Канев в ролята на Зорба Гъркът


◊ СЪБИТИЕТО

Националният балет ще представи на 7 юни 2014 година, от 19.00 часа на сцената на Русенската опера балетния спектакъл “Зорба Гъркът” на световноизвестния балетен режисьор и хореограф Лорка Масине. Музиката е на композитора Микис Теодоракис, позната от едноименния филм “Зорба Гъркът” по творбата на най-големия гръцки писател Никос Казандзакис. Никос Казандзакис получава световна известност след филмирането на едноименния му роман през 1964 година. Почти същата съдба има и балетният спектакъл “Зорба”, който е представян с грандиозен успех в над 30 страни и е бил посетен от над 3 милиона зрители.

В спектакъла на „Зорба Гъркът” русенци ще имат възможността да аплодират звездите на на Националния балет – в ролята на Зорба Гъркът – Росен Канев, Джон – Никола Хаджитанев, Марина – Марта Петкова, Йоргос – Трифон Митев, Мадам Ортанс – Сара-Нора Кръстева, солисти и ансамбъл на балета на Софийската опера и балет.

 
◊ БАЛЕТЪТ "ЗОРБА ГЪРКЪТ"

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът “Зорба Гъркът”, чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона, след което и в Театър Виелки – Варшава на 19 октомври 1991 година, е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. “Зорба Гъркът” става още от момента на своята премиера истинско културно събитие. Балетът е игран също така на Летния фестивал Каракала в Рим (1991, 1992) и е представен отново през 1993 година при пълен салон. През 1994 година балетът гастролира в Бразилия и Аржентина. Запомнящ ще остане спектакълът на открито в Рио Де Жанейро, посетен от 120 000 зрители. “Зорба” се връща в Бразилия през пролетта на 1995 година.

Концепцията, продукцията и хореографията на полската версия в Театър Виелки са на Лорка Масине, сценографията и костюмите са на Ришард Кайа, диригент Жозе Мартино Флоренсио Джуниър. До 1994 година “Зорба Гъркът” е представен в Полша над 150 пъти. През юни 1997 година “Зорба Гъркът” е ревизиран и поставен в нова още по-интересна хореографска версия.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и се играе при препълнени салони. Тогава ролята на Зорба е изпълнена от Бойко Неделчев и Георги Сяров. В ролите на Джон – Ясен Вълчанов, Росен Канев; Марина – Дарина Бедева, Диляна Никифорова и Мариана Крънчева, Йоргос – Момчил Младенов, Мадам Ортанс – Силвия Томова и Мария Илиева. Художник София Тугаринова. През 2007 година, отново на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата, „Зорба Гъркът” преживява своето възраждане и в продължение на седем години продължава да събира възторжените овации на публиката у нас и по света. На 7 юни спектакълът ще се играе за първи път в Русе.


◊ КОМПОЗИТОРЪТ

Микис Теодоракис е сред най-изявените гръцки композитори, обществени, политически и културни дейци. Завършва Атинската консерватория при Филоктитис Економидес (1950) и Парижката консерватория при Оливие Месиан и Ежен Биго. Богатото му композиторско творчество обхваща различни по жанр произведения: опери, балети, симфонии, оратории, песни, филмова музика. Активната обществено-политическа дейност на Микис Теодоракис е свързана с установяването на демокрацията в Гърция.


◊ ХОРЕОГРАФЪТ

Лорка Масине е роден в Ню Йорк (син на легендарния руски балетист и хореограф Леонид Масине). Лорка Масине е ученик на най-големите хореографи на нашето време: Баланчин, Бежар, Леонид Масине. През 1960 дебютира в трупата на баща си, а през 1964 създават със сестра си Татяна Масин своя трупа. Лорка има над 50 собствени хореографии на балети и музикални продукции. Най-известните са “Марио и магьосниците”, “Метаморфози”, “Последните четири песни”, “Езотерик Сати”, “Себастиян”, “Фортепианисимо”, “Зорба”. Оригиналната версия на “Зорба”, чиято премиера се е състояла на Арена Ди Верона, е представена в повече от тридесет страни и е посетена от над три милиона зрители.

Една от последните продукции на Масине е “Апасионата”, на която е автор и режисьор. “Апасионата” е едно необикновено шоу – галавечер на конете, представено в над 15 европейски държави.

Неговите творби са в репертоара на най-големите международни балетни компании: “Ню Йорк сити балей”, Американския балетен театър, “Кралския балет” – Лондон, Балетът на Бежар на ХХ век, Ла Скала. Масине прави изящни хореографии за сцените на Метрополитен опера, Ню Йорк, Миланската скала, Театро “Ла Фениче” във Венеция, Театро “Сан Карло” – Неапол, Театро “Карло Сан Феличе” – Генуа, Театро “Масимо” в Палермо, Кралската опера в Ковънт гардън и Арена ди Верона.

Лорка Масине притежава правата на голямото творческо наследство на Леонид Масине. Балетните постановки на неговия баща се играят в Парижката опера, Американския балетен театър, Джофри балей, Кралския балет (Лондон), Датския кралски балет и от 14 април 2005 година три творби на Леонид Масине (“Тривърхата шапка” по музика на Де Файя, “Предчувствия” – Пета симфония на П. И. Чайковски и “Парижки игри” по музика на Жак Офенбах) са в репертоара на балета на Болшой театър. Хореограф-възстановчик е Лорка Масине.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
06.06.2014 г. 13:43
Посетено: 1302
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19397-natsionalniyat-balet-gostuva-na-stsenata-na-rusenskata-opera-sas-zorba-garkat