Сцена / екран / ефир

Италианска трупа открива "Световен театър в София" (1-6 юни 2014)

"Чита ди Ебла" представя спектакъла "Метаморфозата" - 1 юни, 19:00 ч.

Италианска трупа открива "Световен театър в София" (1-6 юни 2014)


◊ СЪБИТИЕТО

Италианска трупа открива "Световен театър в София" (1-6 юни 2014)
 
Метаморфозата

1 юни, 19:00 ч.
Театрална работилница „Сфумато“, София
ул. "Димитър Греков" 2 (зад Театър „София“)


Сценична творба, вдъхновена от новелата на Франц Кафка, "Метаморфозата" на италианската артистична трупа “Чита ди Ебла 9“ от гр. Форли, е представление с рядка визуална и пластическа елегантност, което ще се състои на 1 юни в 19:00 часа в София в Театрална работилница „Сфумато“, на ул. "Димитър Греков" 2 (зад Театър „София“). Спектакълът, който е представен от Италианския културен институт в София, открива осмото издание на Световен театър в София (1-6 юни 2014 г.).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Метаморфозата“ е майсторски визуално-пластически спектакъл, вдъхновен от известната едноименна новела на Франц Кафка. В нея се случва едно от най-странните и емблематични преображения в цялата световна литература – една сутрин чиновникът Грегор Замза се превръща в огромно насекомо... Режисьорът Клаудио Анджелини съсредоточава темата за метаморфозата изцяло върху актьорското тяло, което го интересува като обект на непрекъснато изменение: „Ние, хората, сме тела в постоянна трансформация, в перманентен процес на изграждане и разлагане, един непрестанен поток от енергия…”.

В „Метаморфозата” изключителната пластическа прецизност и зрелищен артистизъм в изпълнението на Алесандро Бедости проследява превръщането на едно тяло в друго, на човешкото в нечовешко. Става дума за рядко елегантно представление, истинско съкровище, което благодарение на музикалния аранжимент на Elicheinfunzione изпълва атмосферата с интензивни усещания.


Компания „Чита ди Ебла" е основана през 2004 г. от Клаудио Анджелини и Валентина Бравети от град Форли, Италия и получава широко признание заради своя отличителен визуален език и интердисциплинарен подход в създаването на театрални спектакли. В тях те често изграждат визуално-пластически сценични адаптации на литературни произведения, като освен Кафка за изходен материал са ползвали „Дъблинчани” на Джеймс Джойс за спектакъла „Мъртвият”, шекспировата трагедия „Отело” и др. „Чита ди Ебла” организира и италианската платформа за изпълнителски изкуства “Ipercorpo”.

* * *

Осмото издание на "Световен театър в София" се осъществява в партньорство със Столичната община и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г.


Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
30.05.2014 г. 14:18
Посетено:
1228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19328-italianska-trupa-otkriva-svetoven-teatar-v-sofiya-1-6-yuni-2014