Сцена / екран / ефир

Орлин Горанов и Еделина Кънева с концерт в Стара Загора

Музика от Бизе, Пучини, Щраус, Лехар, Бърнстейн, Арлън, Христов

Орлин Горанов и Еделина Кънева с концерт в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

В прохладата на приказния парк на Стара Загора „Аязмото“ на 4 юни в Летния театър ще имате удоволствието да се насладите на спектакъла „Ода за света“.

Прочутите певци Орлин Горанов и Еделина Кънева ще изпълнят увертюри, арии и дуети на Бизе, Пучини, Щраус, Лехар, Бърнстейн, Арлън, Христов. Удивителната на финала ще бъде поставена с две страхотни песни, сътворени от Пламен Христов - юрист с душа и таланти на композитор и поет.

Премиерата на спектакъла е била в столичната зала "България" на 7 декември 2013 от 19 часа. Орлин Горанов и Еделина Кънева са сред малкото звезди в България, които с лекота и съвършенство преминават в различните жанрове. За двамата няма тайни нито в попмузиката и джаза, нито в операта и мюзикъла. Еделина и Орлин признават, че ги свързва не само страстта към изкуството, но и свободният дух на артиста.

Диригент на спектакъла в Стара Загора е Красимир Къшев. Участват хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора. В програмата на концерта са включени арии, дуети и хорови изпълнения от оперите „Кармен“, „Джани Скики“, „Манон Леско“, „Мадам Бътерфлай“, „Бохеми“, от оперетите „Прилепът“, „Цигански барон“, „Веселата вдовица“, от мюзикълите „Уестсайдска история“ и „Кандид“. Авторските песни на Пламен Христов са „Откровение“ и „Ода за света“.


◊ СОЛИСТИТЕ

Вече 18 години Еделина Кънева е солистка на Музикалния театър в София. Влиза в ролите на Зорика от „Циганска любов“ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман. "Любима роля ми е и Тоска, макар че да я пееш е голям зор. А Марица е пиршество за душата, макар че също е изключително трудна. Най се отъждествявам с тези личности, защото съм емоционален човек със свободен дух и мразя да ми налагат мнение. Винаги отстоявам своето", казва певицата. Аплодират я в класически, джаз и поп дуети и с Васил Петров, Белослава, Марги Хранова, Андрей Баташов.

Еделина и Орлин откриват творческата и човешката хармония помежду си преди десетина години, докато репетират в НДК "Възход и падение на град Махагони" на Брехт с музиката на Курт Вайл. Тогава става ясно, че са еднакво претенциозни към себе си и към останалите, че не се изживяват като знаменитости и че са мотивирани от идентична нетърпимост към фалшивия протокол в изкуството.



Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
27.05.2014 г. 19:22
Посетено:
1331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19294-orlin-goranov-i-edelina-kaneva-s-kontsert-v-stara-zagora