Сцена / екран / ефир

Съвременният танц – между кражбата и новаторството

Можете ли да разберете дали дадено произведение на изкуството е копие или оригинал?

Съвременният танц – между кражбата и новаторството


◊ ПОКАНА

След премиерата си в началото на годината, двама от най-нашумелите и изявени съвременни танцови артисти у нас - Ива Свещарова и Вили Прагер (носител на наградата на публиката на европейската награда за съвременна хореография Prix Jardin d'Europe), ще представят отново последния си общ спектакъл „Нашето последно па де дьо” на 15 май в Център за култура и дебат „Червената къща”.

Представлението „краде” елементи от творчеството на големия български хореограф Галина Борисова, за да зададе въпроси като къде свършва оригиналът и къде започва  копието, както и може ли да бъде кражба авторската интерпретация. Фокусирайки се върху няколко хореографии на Галина Борисова по един нестандартен и колоритен начин, който със сигурност ще ви разсмее, Вили Прагер и Ива Свещарова проблематизират вечния въпрос за копието и оригинала в изкуството.

„Този въпрос ще продължава да бъде актуален. В съвременния танц е изключително трудно да се каже по какъв начин се запазва авторството, защото по никакъв начин не е регламентирано”, обясняват артистите, които признават, че у нас в изкуството се краде по-често, отколкото в чужбина.
 
Заповядайте на 15 май (четвъртък) от 20 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща”, за да станете свидетели на един опит за хореография на животни, да послушате Чайковски и да проверите дали всичко в съвременния живот на изкуството не е отдавна измислено.

Цената на билетите е 7 лева. Броят на местата е ограничен, така че побързайте да закупите или резервирате своя билет на http://www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=11268 или на касата на Червената къща, ул. "Любен Каравелов" 15, както и на телефон 02 / 988 81 88.

В представлението са използвани три хореографии на Галина Борисова от „Търсейки Версавия“ (2001 г.), „Alfred’s best friends“ (2003 г.) и „Хуанита Хилдегард Бо“ (2004 г.)

Екип:

. Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
. Драматург: Ани Васева
. Живопис: Борис Делчев
. Фотограф: Деница Русева
. ПР: Миалена Халваджийска

Представлението се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и фондация „Етюд“, в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“.

Специални благодарности на Галина Борисова, Гьоте институт България и Клуб за социални игри „Каркасон“ Автор: Миалена Халваджийска
13.05.2014 г. 20:26
Посетено: 1035
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19167-savremenniyat-tants-mezhdu-krazhbata-i-novatorstvoto