Сцена / екран / ефир

Шуменският театър "Васил Друмев" представя на варненска сцена: "Слухове" по Нийл Саймън

Ще се срещнем в салона с усмивка!

◊ СЪБИТИЕТО

Шуменският театър "Васил Друмев" отново на варненска сцена - "Слухове" по Нийл Саймън, на сцената на Читалище "Отец Паисий" (Маяковски) на 20 май от 19.00 ч.

"Слухове"
Сценична версия и постановка - Михаил Петров
Сценография и костюми - Диляна Асенова

С участието на актьорите: Диа Мантова, Илия Атанасов, Таня Алваджиева, Милен Димитров, Кольо Стайков, Александра Михайлова, Димитър Атанасов, Миглена Стоева и Елена Атанасова.


„Слухове” е нещо съвсем различно за мен като автор. Тази пиеса не прилича на нищо, което съм писал преди. Това е първият ми фарс. Започнах с идеята да напиша фарс, после реших да бъде елегантен фарс, защото във фарсовете на най-добрия майстор в жанра, какъвто е Молиер, героите винаги са богати хора, затова и моите герои са доста състоятелни, облечени в елегантни вечерни тоалети, които според мен са в интересен контраст с хаоса, който се развихря в пиесата.
Нийл Саймън


◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

Защо избрах да поставя пиесата „Слухове” на Нийл Саймън?

Защото „Слухове”, както и цялото творчество на Нийл Саймън ми харесва!

Защото не е играна в България и се поставя за първи път.

Защото ме забавлява без да оглупявам (нещо характерно за доста произведения, спектакли и медийни формати през последните години).

Защото не ме поучава, а ме провокира да мисля (процес, който все по-рядко и по-мъчително се извършва от хората).

Защото не случайно световната театрална критика го определя, като най-смешния съвременен драматург „Молиер на нашето време”, най-играният американски автор за всички времена.

Защото след „Хотел Бевърли хилс Калифорния” и „Големите момичета не плачат” (”Странната двойка”), „Слухове” е третата пиеса на Нийл Саймън, която поставям. Първите две продължават да се играят по българските сцени при голям успех и пълни салони. Вярвам, че и сега ще бъде така.

Защото трябва да изпитате удоволствието и естетическата наслада, които ще ви доставят, уникалната сценография и бутиковите костюми на чудесната художничка Диляна Асенова, а и шеметната игра на великолепните актьори от трупата на шуменския театър!

Защото ще се срещнем в салона с усмивка.

Михаил Петров, режисьор


Автор:
Милена Александрова
Публикация:
18.05.2014 г. 15:22
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19137-shumenskiyat-teatar-vasil-drumev-predstavya-na-varnenska-stsena-sluhove-po-niyl-sayman