Сцена / екран / ефир

Сър Алън Паркър за първи път в България

Режисьорът на “Пинк Флойд: Стената” и “Евита” открива изложба карикатури

◊ ФИЛМЪТ "СЛАВА"

На 17.03.2005 от 20:00 часа в зала 1 на НДК британският режисьор ще представи филма си “Слава”, 26 години след създаването му. Сър Алън Паркър ще получи и Наградата на София за цялостен принос в киноизкуството.

За първи път българските зрители ще гледат музикалния филм, разкриващ истинското лице на музикалния живот в тогавашен Ню Йорк. Бели, черни, хомосексуалисти и множество отворени тийнейджъри кандидатстват в Нюйоркското училище по сценични изкуства. Лентата прониква отвъд мечтите им за бляскава музикална кариера, в реалния поток на живота им към славата или падението. Историята за бронзовата Коко, срамежливата Дорис, чувствителния гей Монтгомъри и нахакания Раул отнася няколко престижни награди - 2 „Оскара” за музика и песен (“Fame”, изпълнена от Айрийн Кара), “Златен глобус” за песен, наградата на Британската академия за звук.

В рамките на София Филм Фест филмът “Слава” ще има и втора прожекция на 21.03. в кино “Одеон” от 16:00 часа.


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 17.03. от 17:00 часа в Дома на киното се открива и изложбата с карикатури от Алън Паркър. „През годините, докато работех денонощно над филмите си, винаги надрасквах набързо по няколко карикатури. Повечето от тях отразяват лудостта, която обхваща екипа по време на снимачния процес. Рисуването на тези карикатури ми помагаше да се отърся от негативните си мисли и от желанието ми да убия някого, докато снимаме!”, разказва авторът им Алън Паркър.

Изложбата му е убийствено провокативна или може би провокативно убийствена колекция от карикатури, споделя Дейвид Пътнам и допълва: “Ако киноиндустрията я преглътне, то тя може да преглътне всичко”.

Автор: Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2006
16.03.2006 г. 22:57
Посетено: 565
Етикети: България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1911-sar-alan-parkar-za-parvi-pat-v-balgariya