Сцена / екран / ефир

Премиера на документалния филм "Майки и дъщери"

В борба за престижната награда JAMESON

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на документалния филм МАЙКИ И ДЪЩЕРИ, която ще се състои на 16 март, четвъртък, от 21 часа в кино Люмиер. Филмът на Светослав Драганов и Майя Виткова, продуциран от Българската национална телевизия, е сред 12-те нови български късометражни филма, които се борят за престижната награда JAMESON на юбилейното издание на Международния София Филм Фест.


◊ ФИЛМЪТ

14-годишната Мина живее с баща си, докато майка й Зорина е сама в бившата фамилна къща, 16-годишната Анна и майка й Димитрина живеят заедно и спорят за всичко, а Нели и певческата й кариера са основното занимание на майка й Ема. Какво означава да обичаш “оттука до небето и обратно”? МАЙКИ И ДЪЩЕРИ дискретно, но и с чувство за хумор проследява моменти от живота на героините, в които авторите са доловили емоцията в общуването между три двойки майки и дъщери.


◊  АВТОРИТЕ

Светослав Драганов се дипломира със специалност “Филмова и телевизионна режисура” в Нов български университет. След успешния си дебют с ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН, НАЛИ?, носител на наградата на MDR за най-добър източно-европейски документален филм на 44-ия Международен фестивал за документални филми Лайпциг, Светослав Драганов режисира и е продуцент на няколко документални филма.

Неговият филм МЛАДИ СЪРЦА, продуциран от Българската национална телевизия, печели специалната награда на Prix Europa в Берлин през 2003. Последният му филм САМОДЕЙЦИ печели голямата награда на фестивала за неигрално кино “Златен Ритон” в Пловдив през 2005 година.

Майя Виткова завършва “Филмова и телевизионна режисура” в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Майя е сценарист и режисьор на късометражни филми и режисьор и оператор на няколко документални филма. От 1997 година работи и като 1-ви и 2-ри асистент режисьор, и кастинг режисьор за чуждестранни и български кино и телевизионни продукции. Проектът й за дебютен игрален филм КРАЛИЦА ВИКТОРИЯ е селекциониран от Балканския фонд на 46-ия Международен филмов фестивал в Солун - 2005, а през януари тази година е сред 17-те и първият български проект избран да бъде представен на Berlinale Talent Project Market в рамките на престижния 56-и Международен филмов фестивал в Берлин - 2006.

Автор:
Публикация:
15.03.2006 г. 17:07
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1908-premiera-na-dokumentalniya-film-mayki-i-dashteri