Сцена / екран / ефир

Театрален спектакъл "Театър в колата"

По текст от пиесата „Парчета Живот” на Захари Карабашлиев

Театрален спектакъл "Театър в колата"


◊ СЪБИТИЕТО

На 26.04.2014 г., събота, пред "Стая номер 5" ще се състои театралният спектакъл “Театър в Колата“, постановка Рене Карабаш. Спектакълът е в репертоара на предстоящия „Pocket Fest” (организиран от Ателие "Пластелин") и в програмата на тазгодишния Zona Cultura Fest.

Това е театрален миниспектакъл по текст от пиесата „Парчета Живот” на Захари Карабашлиев. Спектакълът се играе в автомобил. Това е театър, извън традиционната театрална сцена, който е поставен в ежедневния контекст на живота. Театър, който цели със своите средства да размие пространството между актьора и зрителя, като превърне въздесъщия зрител във воаьор, поставен в центъра на случващото се в автомобила-сцена. Именно това средство прави опити да изключи, но не напълно, спектакъла от идеята за конвенционален театър и да го постави "едва" в териториите на пърформанса, запазвайки театралните си качества.

"Театър в колата" е една "хибридна" постановка за многото говорене и малкото чуване, за слабата комуникация между хората и последиците от нейната абсолютна липса. Въпросът е, дали "пушката на Чехов" ще гръмне и това ли е единственият излаз от подобна междуличностна катастрофа?


Режисьор: Рене Карабаш
Актьори: Елена Манолова и Веселин Радков
Ден: 26.04.2014 г.
Място: пред „Стая номер 5“ (бул. "Евлоги Георгиев" 96 (до Консерваторията), София)
Час: 18:00-20:30 ч.
Пространство: в автомобил
Времетраене:  7 минути
Вход свободен.


◊ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕКИПА

Режисьор: Рене Карабаш - Магистър по Театрална режисура в магистърска програма „Театрално изкуство и общество” на НБУ (ръководител Снежина Петрова). Автор и организатор на литературни слушания и арт инсталации "Аномия” 1 и „Аномия” 2, със специалното участието на актьора Велизар Бинев (глас). Стажант асистент-режисьор на Маргарита Младенова в Младежки Театър ‘Николай Бинев” за постановката „Г-н Пунтила и неговия слуга Мати”. Асистент-режисьор на Стефан Москов за постановката „Карай да върви...”  Автор на художествена и нехудожествена литература, публикации в списания Liternet, Кръстопът, Kultur Bench, DICTUM и др.

Актьори: Елена Манолова и Веселин Радков - актьори в постановки в репертоара на Учебен театър на НБУ и в Театър Зоната.


Автор: Ирена Иванова
25.04.2014 г. 14:03
Посетено: 1209
Етикети: Рене Карабаш, Захари Карабашлиев, Театрален спектакъл, Веселин Радков, Елена Манолова, Парчета Живот, Театър в колата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19046-teatralen-spektakal-teatar-v-kolata