Сцена / екран / ефир

Празнична танцова галавечер в Русенската опера

29 април - Международен ден на танца

Празнична танцова галавечер в Русенската опера
Веса Тонова в "Шехеразада"


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 април, от 19.00 часа в залата на Русенската опера, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с танцова галавечер със звездите на Националния балет Веса Тонова, Марта Петкова и Емил Йорданов и специалното участие на Силвия Томова. На сцената на Русенската опера ще се изявят още солистите Милен Харалампиев, Стоян Фъртунов и Антон Иванов, кордебалета на Държавна опера Русе и младите възпитаници на балетния клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов”,  децата на Танцово студио „Фрийдъм” и талантите на Русенската формация за модерен балет „Мираж”.

Богата програма от различни стилове ще зарадва почитателите на красивия танц и всички, които ще предпочетат уютната зала на Русенската опера, за да поднесат своите празнични аплодисменти.


◊ ПРОГРАМАТА

В първата част на концерта ученици от първи до 11-ти клас - специалност "Класически танц" към НУИ "Проф. Веселин Стоянов" Русе ще представят спектакъла за малки и пораснали деца „Пипи дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, хореография и режисура на Деница Анчева. Малките артисти от Танцово студио „Фрийдъм” ще изпълнят два танца: „Разболяване“ и „Русалии“. Танците, спечелили редица престижни призове в множество национални и световни първенства,  са част от последния танцов спектакъл на студиото и са фрагмент от миниатюрата РУСАЛИИ (стар български обред). Младите таланти на формация за модерен балет „Мираж” – носители на индивидуални и групови награди от редица престижни танцови конкурси, ще представят два танца “Everything's okay” и ”Събуждането със слънцето“ по хореография на Наталия Томова и Росица Терзийска.

Във втората част на концерта предстои вълшебна среща с изкуството на звездите на Националния балет Веса Тонова, Марта Петкова и Емил Йорданов. Те ще изпълнят вариации и дуети от балетите „Баядерка” на Лудвиг Минкус, „Кармен сюита” на Бизе - Шчедрин, „Ху кеърс” по музика на Джордж Гершуин и хореография на Джордж Баланчин. Силвия Томова ще видим заедно с Милен Харалампиев в огнения дует на Мерцедес и Еспада от балета „Дон Кихот” на Минкус. Младият талантлив солист на Русенския балет Стоят Фъртунов ще танцува вариация на Базил от балета „Дон Кихот”, а Антон Иванов ще изпълни вариация от балета „Пламъците на Париж” от Борис Асафиев. Мариян Янков и Александър Марков ще поставят авторски хореографски номер с участието на солисти и кордебалет на Държавна опера Русе специално за балетната галавечер, посветена на Международния ден на танца.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
25.04.2014 г. 15:59
Посетено: 981
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/19045-praznichna-tantsova-galavecher-v-rusenskata-opera