Сцена / екран / ефир

Дневниците на филмовите обувки - 4

София Филм Фест 2006

◊ ПЕТА ГЛАВА: РАДИВОЕ АНДРИЧ

Има фамилията на оня босненски безумец (Иво) Андрич, който толкова мостове построи в Югославия, че дори и Нобелова награда взе, но така и не успя да спаси Стари мост в Мостар от разрушението, а Югославия – от войните.

. Родил се в Сараево. Първият си игрален филм направил през 1998-а, “Три палми за двама пънкари и едно маце” (на сръбски е още по-звучно “Tri palme za dve bitange i ribicu”). “Вместо нормалните хора да обират банките по нормален начин, както става навсякъде по света, тук банките ограбиха хората”, разказва Радивое Андрич за хиперинфлацията в Белград през 1993 г., когато дори презервативите са имали втора употреба (стига да ги поизмиеш и изсушиш хубаво). После дошли двамата пънкари и мацето, решили да ограбят банката и напълно доброволно да се превърнат във филм.
√  Гледай тримата модерни херои на 17.03. в Дома на киното от 23:00 часа или на 20.03. в Euro Cinema от 21:00.


. Втората си лента Радивое Андрич заснел през 2001-а, “Светкавици!” (на сръбски “Munje!”). Нещо като “младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още някои неща”, които се казват Маре, Поп и Гойко.
√  Освен в нощен Белград, имаш шанса да ги срещнеш и в нощна София – на 19.03. в Дома на киното от 23:00. 


. “Kad porastem bicu kengur” (2004). Последният филм на Радивое Андрич или сръбската мечта когато порасна, да стана кенгуру. После да се боря с отчаянието с всевъзможни средства като любовта, букмейкърския пункт или пълната капитулация. Символ-верую: “Най-много печеля, когато не правя нищо. Нямам приходи, но и разходи нямам”.
√  Независимо дали си кенгуру или не, стига да си пораснал и да не ти пука за вечерния час, гледай на 18.03. в Дома на киното от 23:00.

Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2006
Публикация:
14.03.2006 г. 19:24
Етикети:
Посетено:
419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1901-dnevnitsite-na-filmovite-obuvki-4