Сцена / екран / ефир

Нова оригинална сценична и режисьорска адаптация на "Дон Карлос" в Държавна опера Русе

15 април, 19.00 часа

Нова оригинална сценична и режисьорска адаптация на "Дон Карлос" в Държавна опера Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Нова оригинална и интересна сценична и режисьорска адаптация на спектакъла на операта „Дон Карлос” от Верди

На 15 април от 19.00 часа Държавна опера Русе ще представи една от най-вълнуващите опери на Джузепе Верди „Дон Карлос”. Най-дългата опера на гениалния композитор е своеобразен връх в неговото зряло творчество. Родена сред „огън и пожари”, както самият той отбелязва, операта „Дон Карлос” е сред предпочитаните заглавия, които всеки един авторитетен оперен театър има в афиша си. Сложната и бляскава музикална партитура, в хармония със силна и изпъстрена с драматизъм и психологически нюанси драматургия са предизвикателство за изпълнителите на главните роли и на творческите екипи. Не прави изключение и режисьорът Огнян Драганов - операта „Дон Карлос” е сред неговите любими заглавия. На 15 април на сцената на Русенската опера талантливият режисьор ще представи на зрителите обновена сценична и режисьорска адаптация на постановката на операта "Дон Карлос" от Верди. Огнян Драганов подготвя съвременна мултимедийна визуализация и ефектни сценични решения, които изцяло ще променят облика на спектакъла. В момента режисьорът, заедно с младия испански диригент Рикардо Моресо с енергия и вдъхновение работи задълбочено и детайлно със солистите и хора върху сложния драматургичен и музикален текст.

В спектакъла на 15 април в ролята на Дон Карлос ще дебютира испанския тенор Карлос Кремадес. Пламен Бейков ще се превъплъти в ролята на Крал Филип Втори, Лусине Даниелян – за първи път в ролята на Елизабет Валоа, в ролята на Принцеса Еболи – Андреана Николова, на маркиз Поза – Петър Данаилов, Великият инквизитор – Емил Желев, Глас от небето – Гиргина Гиргинова, Тебалдо – Ангелина Манчева. На диригентския пулт ще застане Рикардо Моресо (Испания).


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
11.04.2014 г. 16:06
Посетено:
1561
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18966-nova-originalna-stsenichna-i-rezhisyorska-adaptatsiya-na-don-karlos-v-darzhavna-opera-ruse