Сцена / екран / ефир

Премиера на "Забавно като патерица". Една достъпна комедия от Рич Орлоф

Кампания за развиване на инициативи и разработване на артистични проекти за работа с хора в неравностойно положение

Премиера на "Забавно като патерица". Една достъпна комедия от Рич Орлоф


◊ СЪБИТИЕТО


Университетски театър на НБУ представя

"Забавно като патерица"
Една достъпна комедия
от Рич Орлоф

Режисьор проф. д-р Ева Волицер

Премиера:
. 17 април, 18.30 ч. Университетски театър на НБУ
. 25 април  18.30 ч. Университетски театър на НБУ


През 2010 г. Университетски театър НБУ стартира кампания „Открий театъра – Вход достъпен за хора с различни възможности“. Една от целите на кампанията е развиване на инициативи и разработване на артистични проекти за работа с хора в неравностойно положение.

В първи етап Лице на кампанията беше голямата актриса и почетен професор на НБУ Цветана Манева, която е и един от инициаторите на проекта съвместно с доц. Възкресия Вихърова и гл. ас. д-р Ася Иванова. Основни партньори в тази инициатива бяха: Агенция за хората с увреждания към Министерство на труда и социалните грижи, Съюз на артистите в България и Столична община.

Вследствие на активната дейност на Университетски театър НБУ през 2013 г. бяха назначени четирима актьори по програмa “ Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания“.
 
Тяхната премиера като членове на екипа на УТ е спектакълът „Забавно като патерица“ от Рич Орлоф, който се представя за първи път в България.
    

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Забавно като патерица“ разбунтува стереотипите, архетипите, предразсъдъците и предположенията както към, така и сред хората с увреждания. Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Инваляшка, „Забавно като патерица“ намира хумор във всичко – от представянето на хората с увреждания в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения.

Спектакълът предизвиква както буря от смях, така и топло съчувствие. Спектакълът събужда нашите възторзи и същевременно трогва и просълзява. Пиесата е представена за първи път в Ню Йорк и е отбелязана от суровите театрални критици на в. „Ню Йорк Таймс” като много талантлива и забележителна.

В постановката участват прекрасни артисти с увреждания и прекрасни млади артисти – дипломанти от програма „Театър” на НБУ!

Превод: доц. д-р Борис Наймушин
Хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова
Костюмография: Магдалена Ваклинова, Виктория Серафимова
Сценография: Георги Батилов
Асистент режисьор: Яна Стоянова

Участват: Нина Жишева, Живодар Жишев, Вероника Янакиева-Христова, Силвана Борисова, Яна Стоянова, Лорета Филипова, Марин Маринов, Георги Петров, Любомир Джустров, Иван Иванов





Автор:
Петя Петкова
Публикация:
10.04.2014 г. 17:25
Етикети:
обществоЕва ВолицерУниверситетски театър на НБУПремиера
артисти с увреждания
кампания Открий театъра – Вход достъпен за хора с различни възможности
Рич Орлоф
Забавно като патерица
Посетено:
1710
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18961-premiera-na-zabavno-kato-pateritsa-edna-dostapna-komediya-ot-rich-orlof