Сцена / екран / ефир

Програмата на Държавна опера Русе в седмицата преди Цветница

Сезон 2013-2014 г., 9-13 април

Програмата на Държавна опера Русе в седмицата преди Цветница


◊ ПРОГРАМАТА

• За децата

На 9 април, от 13.00 часа Държавна опера Русе ще представи за своите най-малки почитатели балетния спектакъл за деца по музика на Камий Сен-Санс "Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните". Хореографията е на Йордан Кръстев. В ролята на Стефчо малките зрители ще аплодират Мариян Янков и Даниел Тичков. Участват Галина Христова, Милен Харалампиев, Светослав Маринов, Станислава Караджова (жури), и в ролите на Лъва - Антон Иванов, Кокошка - Детелина Кремакова, Пеперуда - Ирена Барбукова, Костенурка - Малина Цекова, Слон - Михаил Дамянов, Катеричка - Анжелика Добрева, Магаре - Христо Ангелов, Кукувица - Грета Георгиева, Пъстърва - Цветелина Катрин-Котова, Нервната Лястовица - Елена Харалампиева, Агресивният Кон - Александър Марков, Белият Лебед - Весела Василева.

Великолепната музика на Камий Сен-Санс, е допълнена с познати за младите зрители съвременни поп мелодии. Характерните животински герои са претворени от солистите и кордебалета на Държавна опера Русе. Улични танци и класика си подават ръка в един динамичен, весел и трогателен спектакъл. Хореографът Йордан Кръстев търси обединяващата сюжетна линия на всички независими една от друга музикални картини в „зоологическата фантазия” на Камий Сен-Санс. И това е историята на малкия Стефчо. Стефчо е талантлив млад танцьор, който решава да опита шанса си в съвременно шоу. Стефчо преживява своето първо разочарование. Строгото жури безпощадно го елиминира от конкурса. Отчаян, Стефчо попада в един различен свят и там среща своите нови приятели – лъва, слона, магарето, костенурката, рибката, кукувицата, птичката, красивия лебед... И изведнъж всичко се променя. Стефчо открива радостта от смеха и приятелството, чувства се обгрижен и щастлив. Разбира, че в живота има много по-важни неща! И тогава започва Карнавалът на животните и той танцува заедно с всички  воя звезден танц!


• Седма симфония (Ленинградска) на Шостакович на 10 април

Симфоничен концерт за ценители ще предложи Русенска филхармония на 10 април от 19.00 часа в зала Филхармония под палката на японския диригент Масаюки Хонда. Русенска филхармония ще изпълни монументалната разтърсваща творба на Шостакович Симфония No.7 (Ленинградска симфония).

Вълнуващата биография на творбата от Шостакович с право заслужава нейното име, което носи и до днес – Ленинградска симфония. Нейното изпълнение е ярък пример за голямата сила на изкуството, което в един съдбоносен момент доказва, че е способно да сплоти хората в превъзмогването на изпитанията. Тази поука е особено актуална и днес, с ширещата се склонност да се увличаме по ефектни, но повърхностни имитации на изкуство с комерсиални цели.

Блокадата на Ленинград по време на Втората световна война продължава 872 дни – от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 г. Освен с изключителния героизъм на неговите граждани, събитията се свързват и с изпълнението на най-известното произведение на Дмитрий Шостакович (1906-1975). Той работи върху своята Седма симфония още от края на 30-те години. За нейна основа послужили вариации в неизменна тема във формата на пасакалия, сходна с написаното десетина години по-рано „Болеро” от Морис Равел.

След началото на Втората световна война Шостакович се озовава в блокирания Ленинград. Там завършва втората част на симфонията и започва работа върху нейната третата част. В началото на октомври композиторът е изведен от блокадата. За кратко се установява в Москва, а след това заминава в Куйбишев (дн. Самара), където на 27 декември завършва работата върху симфонията.

Първото изпълнение на Седма симфония е на 5 март в Куйбишев, където тогава е евакуирана трупата на Болшой театър. Диригент е Самуил Самосуд. На 29 март също под негово диригентство симфонията е представена и в Москва. Успехът довежда до изпълнението и от Ленинградската филхармония евакуирана в Новосибирск, под диригентството на Евгуний Мравински. На 19 юли 1942 г. е първото задгранично представяне на Седма симфония от Симфоничния оркестър на Ню Йоркското радио под диригентството на Артуро Тосканини.

На 9 август творбата на Шостакович е изпълнена от Големия симфоничен оркестър на Ленинградския радиокомитет в блокирания град под диригентството на Карл Елиасберг. Репетиците за събитието започват още в края на декември, но когато през март те са възобновени, голяма част от музикантите са умрели от глад. През май специален самолет с рискован полет успява да достави цялата партитура. За да се попълни състава на оркестъра отзовават музиканти от военните части. На първото изпълнение на симфонията в Ленинград се придава изключително значение. Независимо от нестихващите бомбардировки в залата светят всички полюлеи. Тя е изпълнена с моряци, морски пехотинци, въоръжени, облечен в бойни камуфлажни униформи, изнемощели филхармоници, които не са имали сили да участват... Новото произведение на Шостакович има потресаващ ефект. Голяма част от публиката плаче без да прави опит да скрие сълзите си. Музиката обединява защитниците на Ленинград в този труден и съдбоносен момент, вдъхва им кураж и вяра, че ще устоят на изпитанията. По време на изпълнението концертът се излъчва по радиото и по високоговорители из целия Ленинград. Музиката достига и до немските военни части, обсадили града. „Тогава, на 9 август 1942 г. ние разбрахме, че ще загубим войната“, защото усетихме силата, способна да превъзмогва гладът, страхът и даже смъртта, спомня си по-късно немски войник.


• Среща с красотата на балетната класика на 11 април

Приказният балет „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски ще бъде представен на 11 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Русе. Ролята на Одета-Одилия ще изпълни нежната прима балерина на Русенския балет Весела Василева, а в ролята на принц Зигфрид ще танцува Даниел Тичков. Шутът ще бъде пресъздаден от Антон Иванов, а в ролята на злия магьосник Ротбард ще видим Милен Харалампиев. Участват още Моника Илиева, Станислава Караджова, Стоян Фъртунов и др., солисти и кордебалет на Държавна опера Русе

„Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака. За белия и черния лебед - Одета и Одилия, различни като деня и нощта. За чудесата, които се случват, само ако обичаш истински. „Лебедово езеро” се счита от познавачите за уникално явление в танца - балетът е събрал в себе си цялото богатство на романтичния балет на 19. век и в много отношения определя развитието на балетния театър на 20. век.Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
08.04.2014 г. 16:17
Посетено: 1399
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18943-programata-na-darzhavna-opera-ruse-v-sedmitsata-predi-tsvetnitsa