Сцена / екран / ефир

Опера Стара Загора гостува с "Набуко" в НДК

На 17 май на сцената на Зала 1 в НДК, София

Опера Стара Загора гостува с "Набуко" в НДК


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 май на сцената на Зала 1 в НДК ще прозвучи шедьовърът на Верди – операта „Набуко“ – спектакъл на Държавна опера Стара Загора.

Диригент - маестро  Стефан Линев.

В спектакъла участват великолепен състав солисти: Крум Гълъбов като Набуко, Елена Баръмова – в ролята на Абигайл, Даниела Дякова – като Фенена, Ивайло Джуров в ролята на Захария, Орлин Горанов като Измаел, още Емилия Джурова, Борис Тасков, Евгений Арабаджиев, оркестър и хор.

 

◊ ЗА ОПЕРАТА "НАБУКО"

На Старозагорска сцена първата премиера на "Набуко" е на 17 май 1967 г. с диригент Веселин Ненов, режисьор Стоян Велев и художник Петър Русков, диригент на хора - Богдана Попова. Това е и първата постановка на тази опера извън столицата. Следват премиери през 1982, 1995, 1997, 2001 и 2006 г. Най-новата реализация на този спектакъл се случва през 2011 г. Подготвя се през пролетта на 2011 г. специално за гастрол в Белгия и Холандия – над 30 спектакъла са изиграни при изключителен успех в най-големите градове на тези държави. Хорът, оркестърът и солистите ни са бурно и многократно аплодирани. Специално за сцената на Старозагорска опера е направена художествена адаптация от Борис Стойнов и на 1 ноември 2011 г. е най-новата премиера на операта "Набуко" в Стара Загора.

За спектакъла са ушити 118 костюма за хористите, 22 костюма за 8-те солисти. Много от украшенията са донесени от Полша от сценографа и автор на костюмите Павел Добжицки – бижута, шапки, аксесоари, още пагони, офицерски знаци и др. за военните костюми. За сценографията са използвани над 5 тона желязо и други материали – за направата на огромните стълби, колони и колонади, огради, зали и тн. Режисьор на спектакъла е германката Анете Лайстеншнайде. „Идеята ми е да покажа докъде може човек да деградира, щом е в плен на властолюбието и иска да е богоравен. Живеем във време, в което асоциацията от операта се препокрива в момента с държавниците, които, за да запазят властта си, унищожават собствения си народ. Останалото са чувства, любов и омраза, вяра, възмездие, всичко, което е било преди 200 години, когато е създавано произведението, което е и сега” – казва режисьора пред медиите преди премиерата през 2011 година.

В същата 2011 г. световноизвестният диригент Рикардо Мути превръща премиерата на „Набуко“ по случай честването на 150-годишнината от обединението на Италия в безпрецедентен граждански акт: в Римската опера, в присъствието на Силвио Берлускони, Мути призовава зрителите да протестират срещу посегателствата върху културното наследство и изправя на крака цялата зала. Публиката запява заедно с артистите “Va pensiero”. Световната преса сравнява случилото се с магически момент в историята на Европа, тъй като „Културата поставя Политиката на колене".

 

 

Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
09.04.2014 г. 14:48
Посетено: 1206
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18937-opera-stara-zagora-gostuva-s-nabuko-v-ndk