Сцена / екран / ефир

"Stabat mater" от Джоакино Росини в Държавна опера Стара Загора

На Велики Четвъртък, 17 април 2014

"Stabat mater" от Джоакино Росини в Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Празника на Празниците за православния свят – Великден, Държавна опера Стара Загора ще представи великото произведение на Джоакино Росини „Стабат матер“.

Изключителните и признати на националната и световна сцена солисти – Русалина Мочукова и Александър Марулев, младият и талантлив Ивайло Йовчев, със специалното участие на Елена Чавдарова-Иса - заедно с хора и оркестъра на Държавна опера Стара Загора ще ви заредят с красива емоция във вечерта на Велики Четвъртък. Музиката и гласовете ще съживят картината на страданията Христови, която не е само горестна, а е просветлена от надеждата и вярата. И любовта. Те са, които ни водят към най-доброто и красиво място в душите ни.

На 17 април диригент е Стефан Линев, хормайстор - Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева.


◊ "STABAT MATER" НА РОСИНИ

„Стабат матер“ (на латински Stabat mater) е римокатолически химн от 13. век.Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Много композитори, като Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези, Джоакино Росини, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др., са написали музика по поемата.

„Стабат матер" е творба, писана след няколкогодишното мълчание на Джоакино Росини, създал преди това находчиво-остроумните бутафории "Италианката в Алжир", "Пепеляшка", "Крадливата сврака". Поръчана е от Фернандес Варела (държавен съветник) при едно пътуване на Росини до Мадрид. За първи път прозвучава на Разпети петък през 1833 г., но тъй като счел произведението си за незавършено, Росини не пожелал да отпечатат партитурата му. След три години направил нова редакция с окончателен вариант от 10 части. В този вид прозвучала на премиерата в Париж на 7 януари 1842 г. Огромният успех разпространил произведението в още 29 европейски града още същата година.

На 17 април в „Стабат Матер“ на сцената на Държавна опера Стара Загора ще гостува Елена Чавдаров-Иса. В репертоара на певицата са почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски, Бородин и др. Елена Чавдарова-Иса има гастроли в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на оп. “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин. Певицата е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и др. испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и др. театри и концертни зали. Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.


Заповядайте на 17 април от 19,00 ч. на сцената на Държавна опера Стара Загора! Светли и благословени празници!

 

Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
08.04.2014 г. 11:54
Посетено:
1824
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18936-stabat-mater-ot-dzhoakino-rosini-v-darzhavna-opera-stara-zagora