Сцена / екран / ефир

Премиера на "Макс и Мориц" в Държавна опера Стара Загора

Държавна опера Стара Загора отбелязва 50 години творчески път на проф. Александър Йосифов

Премиера на "Макс и Мориц" в Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

С премиерата на 14 април от 10,30 и от 13,00 ч. на „Макс и Мориц“, опера за деца, Държавна опера Стара Загора отбелязва 50 години творчески път на проф. Александър Йосифов. Той е почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., автор на две произведения, написани специално за Операта в Стара Загора – оперите за деца „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“. На сцената тук са поставяни неговите „Д-р Охболи“, „Вълкът и седемте козлета“, „Чудните приключения на Пинокио“, „Патиланци“ – за малките зрители. И още - операта „Хан Крум Ювиги“ и „Завръщане при началото“ - опера-оратория.

Режисьор на „Макс и Мориц“ е проф. Румен Нейков (директор на Операта в Стара Загора в периода 1994-1998 г.). Забавната опера по либретото на Банчо Банов е поставена в Града на липите през 1995 година от режисьора Огнян Драганов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Диригент на предстоящата премиера на 14 април ще бъде Маестро Красимир Къшев - както и преди почти 10 години. Сценограф и автор на костюмите в новата постановка е Антония Попова, хореограф – Алида Бонева. В ателиетата на Държавна опера Стара Загора бяха подготвени оригиналната сценография, реквизит, костюми за главните роли и за малките балеринки от Школата „Па де Кре“ с ръководител Кремена Костова. Художник на плаката е старозагорката Петя Константинова.

В спектакъла ще видите солисти и артисти-хористи от състава на Държавна опера Стара Загора: Борис Тасков (като Макс), Ивайло Йовчев (Мориц), Иван Кабамитов (Буш), Нина Димитрова и Нели Нечева - гост /Грета/, Богомил Русенов и Петър Янкулов (Бок), Георги Динев и Марк Фаулър (Музикант), Теодор Петков и Денис Иванов - гост (Художник), Евгений Арабаджиев и Петър Янкулов (Хлебар).  В основните две роли са и учениците от НУМСИ „Христина Морфова“ Яна Стефанова - 12.  клас (Макс) и Мартин Иванов - 8. клас (Мориц).


Автор и илюстратор на литературното произведение „Макс и Мориц“ е писателят-хуморист Вилхем Буш (1832-1908). През 1858 година Буш публикувал своите първи карикатури, но известен го правят хумористичните истории за Макс и Мориц, които се появяват през 1865 година и досега имат огромен световен успех. В произведенията му се смесват текст и рисунки и взаимно се допълват. Като художник Вилхелм Буш не бил много известен. Осъзнавайки това, той не показвал свои произведения. След смъртта си обаче оставя около 1000 рисунки, които и днес удивляват целия свят. Разказите „Макс и Мориц” са публикувани за първи път през 1865 г., а на български са преведени за първи път от Елин Пелин. Историята за Макс и Мориц са всъщност 7 забавни пакости на двамата „хулигани” Макс и Мориц в стихове. Допълнени и дописани в операта, пакостите напомнят за времето, когато децата играеха навън, а не пред компютрите. Комично и забавно, представлението завладява публиката и оставя желанието в малките зрители да се забавляват, както някога техните родители. Естествено, оставя и поуката, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка, а с мярката трябва много да се внимава.

Заповядайте на този прекрасен, весел, шарен, забавен, усмихнат спектакъл на Държавна опера Стара Загора!


Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
08.04.2014 г. 11:52
Посетено: 1032
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18935-premiera-na-maks-i-morits-v-darzhavna-opera-stara-zagora