Сцена / екран / ефир

"Карай да върви... по Кандит или оптимизмът" по Волтер гостува на Открита сцена "Сълза и смях"

Спектакъл на Университетски театър, НБУ. Сценична версия и режисура: Теди Москов

"Карай да върви... по Кандит или оптимизмът" по Волтер гостува на Открита сцена "Сълза и смях"


◊ СЪБИТИЕТО

Нов български университет
Университетски театър

„Карай да върви… по Кандит или оптимизмът“ по Волтер гостува на Открита сцена „Сълза и смях“


Сценична версия и режисура: Теди Москов

11 април 2014 г., 19:00 ч.


На 11 април Теди Москов ще гостува на Открита сцена „Сълза и смях“ с най-новата си комедия „Карай да върви по Кандит или оптимизмът“. Следващата среща на публиката с философията на Волтер е на 18 – ти май в Драматично-куклен театър (Враца) като част от селекцията на Фестивал на камерните форми 2014 в гр. Враца.


◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

Теди Москов за най-новия си спектакъл:

“Мисълта му изригва с мощност на вулкан- сякаш в главата на Волтер кипи енергията на земното кълбо. Ако е така, прословутата му усмивка се разтегля между Вестфалия и Парагвай, а по нея балансира Кандид. Трудно е да пазиш равновесие върху нещо толкова тънко, колкото е хуморът на Волтер. И за какво?! Единственото полезно нещо, което се случва  в цялото това пътешествие е придобиването на усмивка. Философията на усмивката: Как и защо да я  съхраним при всякакви обстоятелства?

Сещам се за заглавието на един френски филм „Карай да върви, това е валс“. Подобно е и моето заглавие.

А сега сериозно за философската новела „Кандид, или оптимизмът“:

Дори Волтер се е застраховал, като шеговито е споменал, че текстът не е негов, а е някакъв си превод от немски от някакъв си д-р Ралф. Това „освобождава“ от отговорност не само Волтер, но и тези, които превръщаме този текст в пиеса… Колкото до полезната информация за въпросния текст, обърнете се към интернет. За някои представления (особено за моите) е хубаво публиката да идва подготвена.

п.с. На френски Волтер се пише „Волтаир“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЕКИПА

Художник: Чавдар Гюзелев
Хореограф: Росен Михайлов, Галин Великов
Костюми: Георги Батилов
Пом.-режисьор: Атанас К. Атанасов

Участват: Симеон Гълъбов, Златина Никифорова, Марин Маринов, Мартина Апостолова,Любомир Джустров, Росен Митров, Атанас К. Атанасов, Любомира Манчева, Любомир Джустров, Карина Ангелова, Боряна Борисова, Галин Великов.

През изминалия театрален сезон Университетски театър представи някои от най-ярките си заглавия на Открита сцена „Сълза и смях“:
. „Ковачи“ от Алек Попов, режисьор Възкресия Вихърова
. „Домът на Бернарда Алба“ в ролята на Бернарда Алба актрисата Цветана Манева - режисьор Възкресия Вихърова
. „Роберто Зуко“ - режисьор Асен Блатечки,
. „Хоровод“ - постановка на Диляна Манева и др.


Театралните спектакли се реализират с финансовата подкрепа на Централен фонд за Стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Фонд „Учебни програми“ към Магистърски факултет на НБУ, Студентски съвет на НБУ
Автор: НБУ
06.04.2014 г. 17:11
Посетено: 1061
Етикети: Теди Москов, спектакъл, Карай да върви... по Кандит или оптимизмът, Нов български университет Университетски театър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18922-karay-da-varvi-po-kandit-ili-optimizmat-po-volter-gostuva-na-otkrita-stsena-salza-i-smyah