Сцена / екран / ефир

Пролетно турне на Националния балет дни преди Великден

8 април - Смолян, 10 април - Благоевград, 11 април - Кюстендил

Пролетно турне на Националния балет дни преди Великден


◊ СЪБИТИЕТО

Пролетно турне на Националния балет дни преди Великден


След изключително успешните си гастроли през изминалия сезон във Великобритания, Катар и в страната, с настъпващата пролет балетът на Софийската опера готви нови приятни изживявания за жителите на няколко български града.

На 8 април Националният балет гостува в Смолян (Родопски драматичен театър), на 10 април – в Благоевград (Държавен театър „Н. Й. Вапцаров”) и на 11 април – в Кюстендил (Общински драматичен театър). Началният час на представленията е 19.00 ч.


◊ В ПРОГРАМАТА

Програмата на турнето включва два балета на съвременни американски хореографи – „По средата, леко издигнат” с хореография - Уилям Форсайт и „Концертът” с хореография - Джером Робинс, по музика на Шопен. Двата балета имаха изключително успешна премиера в националния оперен театър точно преди година като част от спектакъла „Големите американски хореографи – Баланчин, Форсайт и Робинс”.

Катрин Бенетс, постановчик на балета „По средата, леко издигнат” казва, че е предизвикателство за танцьорите да направят нещо различно, каквато е хореографията на Уилям Форсайт. „Тази хореография дава нов вид усещане на телата и мисля, че изпълнителите  се забавляват с предизвикателството”, казва още Катрин Бенетс.

„Концертът” е комедиен балет и етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя за него хореографът Киплин Хюстън, постановчик на творбата. Балетът се  играе почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е "лунатичен" и "шедьовър на комичното балетно  изкуство". Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.

В ролите зрителите ще видят солистите Марта Петкова, Цецо Иванов, Катерина Петрова, Александра Дрангажова, Никола Хаджитанев, Корадо ди Лоренцо, Венера Христова, Лора Бошнакова, Милена Тодорова („По средата, леко издигнат”), и Марта Петкова, Цецо Иванов, Вихра Маджарова, Тодор Ангелов, Никола Арнаудов, Росен Канев, Георги Банчев, Людмила Илиева, Александра Дрангажова, Лора Бошнакова („Концертът”).

Поставянето на съвременни балети е нетрадиционно за класическия репертоар на Националния театър, но артистите приемат предизвикателството с радост и професионална дързост. 

Броени дни преди един от най-светлите християнски празници - Великден, балетните артисти са подготвили истински празник за жителите на Смолян, Благоевград и Кюстендил.

„Турнето на Националния балет е част от мисията на Софийската опера и балет да направи класическото изкуство достъпно за жителите в цяла България”, казва прима балерината Сара-Нора Кръстева, директор на балета.

Повече информация за националния балет можете да намерите на сайта на Софийската опера и балет: www.operasofia.bg

Билетите за турнето на балета са на цени от 8 и 10 лева и могат да бъдат купени от касите на театрите в съответните градове. 


Автор: Теодора Котева, Софийска опера и балет
05.04.2014 г. 17:43
Посетено: 1228
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18913-proletno-turne-na-natsionalniya-balet-dni-predi-velikden