Сцена / екран / ефир

Програма на Русенска опера (4-6 април)

Операта "Сватбата на Фигаро", концерт-спектакъл "Приказки за тромпет", камерен концерт "Степта на душата"

Програма на Русенска опера (4-6 април)


◊ КАКВО ПРЕДСТОИ ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА В РУСЕНСКА ОПЕРА

Приповдигнатото пролетно настроение ще бъде в унисон със спектакъла на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт на 4 април от 19.00 часа в залата на Русенската опера. За всички, които отдавна очакват да се насладят на непреходната жизнерадостна музика на Моцарт, шедьовърът на гения се завръща с участието на  великолепните солисти на Държавна опера - Русе Пламен Бейков, Мария Цветкова, Даниела Караиванова, Момчил Миланов, Петя Цонева, Андреана Николова, Емил Желев, Стилиян Минчев, Лили Харизанова, Стефан Пенчев и др. Участват хор и оркестър на Държавна опера - Русе. Два часа забавление в залата на Операта със спектакъла на „Сватбата на Фигаро”, в който героят на Бомарше Фигаро ще разплете изпълнените с изненадващи интриги любовни истории и ще доведе комичните ситуации до щастлив финал.

Постановката е на швейцарския режисьор Джан Джаноти, сценография Борис Стойнов, костюми Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Стелияна Димитрова. Диригент Андрия Павлич (Босна и Херцеговина).

Спектакълът на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт ще гостува в Плевен на 7 април, от 19.00 часа на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ - Плевен.


Русенската опера за децата

Децата на Русе могат да доведат своите родители на концерта-спектакъл „Приказки за тромпет”, който ще се състои на 5 април, от 11 часа в зала Филхармония.

Концертът се осъществява в партньорство с Програмата „Фортисимо Фамилия”, която организира цикъл от атрактивни концерти за децата и техните родители в Зала „България” в София. Всеки инструмент си има своята приказна история, която участниците в концерта разказват. Сериозните музикални теми са поднесени с много закачки, хумор и шеговити диалози, които превръщат малките зрители в съавтори на спектакъла.  В „Приказки за тромпет” главният герой е тромпетът, а тромпетистът Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност. В програмата влизат „Полета на бръмбара“ – Римски Корсаков, „Музика на водата“ – Хендел, „Междузвездни войни“ – Джон Уилямс и др. Популярен със своя музикален талант, Петър Македонски е бил първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет, в Софийската филхармония, а понастоящем е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

Негов партньор на сцената ще бъде Сандра Петрова. Актрисата се утвърди като един от най-обичаните актьори на Фортисимо Фамилия. След като спечели сърцата на деца и родители в "Приказки за тромбон и туба" тя се завръща с още повече от заразителната енергия, която носи.

„Приказки за тромпет“ ще се представят в съпровод на оркестъра на Държавна опера - Русе под диригентството на Владимир Бошнаков.

 

Камерна сцена

Оперното фоайе ще отвори гостоприемно врати за почитателите на камерната музика на 6 април, неделя, от 11.00 часа. Пианистката Божена Петрова и басът Пламен Бейков ще представят поредния концерт от цикъла „Тризвучия” с романтичното заглавие „Степта на душата”. Зрителите ще имат възможността да се срещнат с част от необятното творчество на големите руски композитори Рахманинов, Мусоргски, Шостакович.

В навечерието на Възкресение Христово - философски размисли, облечени в поезията на Тютчев, Лермонтов, Мережковски, Голенишчев-Кутузов и Микеланджело Буонароти, понесени във вселената от музиката на Рахманинов, Мусоргски и Шостакович. Руските творци отново изумяват с темите си за любовта, покаянието, вярата, творчеството и с отношението си към света!

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
03.04.2014 г. 13:50