Сцена / екран / ефир

"Виенска кръв" отново на сцената на Националния музикален театър

Покана за пресконференция

◊ СЪБИТИЕТО

„Виенска кръв“ от Йохан Щраус–син е най-новата премиера на Националния музикален театър.

Почитателите на оперетата ще могат да я видят на 5 и 9 април 2014 година от 19 часа. Това е предпоследната премиера на театъра в сезона, в който се отбелязват три юбилея – 95 години оперетно изкуство в България, 65 години музикален театър и 45 години Балет "Арабеск".

„Мелодиите текат от мен като вода от кран“ - така малко натуралистично, но пък абсолютно вярно се е определил „кралят на валса“ Йохан Щраус-син. И днес неговата музика продължава да събира овациите по целия свят. Но премиерата на тази последна оперета на Щраус, състояла се през октомври 1899 г. във виенския оперетен Карлтеатър, съвсем не е посрещната с аплаузи и бързо е свалена от сцена.
             
Малко повече от век обаче, „Виенска кръв“ е една от четирите най-известни оперети на Щраус. С тази премиера на сцената на Националния музикален театър могат да бъдат гледани и четирите – „Прилепът“, „Цигански барон“, „Една нощ във Венеция“ и „Виенска кръв“.
   
Режисьор на спектакъла е проф. Румен Нейков. Диригент-постановчик е Найден Тодоров – директор на Русенската опера, диригент – Огнян Митонов, сценография – Евгения Раева, асистент-художник – Георги Златанов, художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф – Антоанета Алексиева, хормайстор – Людмил Горчев.
                  
Участват: Венцислав Динов, Марчо Апостолов, Богомил Спиров, Олга Динова, Добрина Икономова, Марияна Арсенова, Милена Гюрова, Николай Борисов, Зорница Дамянаво, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Стафен Петков, Румен Григоров, Драгомир Стойков и Тодор Велков
Оркестър, хор и балет на Музикален театър


• Пресконференцията ще бъде на 4 април 2014 г, петък, от 13.00 часа. Журналистите ще могат да гледат генералната репетиция същия ден от 10.00, а снимки и кадри ще могат да се правят освен на тази генерална репетиция, и на предгенералната на 3 април, четвъртък, от 18.00 часа



Автор:
Национален музикален театър "Ст. Македонски"
Публикация:
01.04.2014 г. 22:34
Посетено:
1756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18883-vienska-krav-otnovo-na-stsenata-na-natsionalniya-muzikalen-teatar