Сцена / екран / ефир

Премиера на "Папагено" - танцов театър по опера на Моцарт

Премиерните дати на спектакъла "Папагено" 30 март и 17 април

Премиера на "Папагено" - танцов театър по опера на Моцарт
Мартин Смочевски и Велислава Цветкова


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 март Coldpiece Dance Theater Company и Младежки театър „Николай Бинев” представят спектакъла „Папагено”. Представлението е в жанра танцов театър. Построено е върху мотиви от Втората част на операта „Вълшебната флейта”.

В спектакъла участват популярни имена като Мартин Смочевски (Под прикритие), Васил Дипчиков и Стефан Вучов, Велислава Цветкова (Балет Арабеск, X Factor), Вера Молова и Красимир Митов.

Режисьор и хореограф е Александър Манджуков, сценограф – Кирил Наумов, а драматургичната адаптация е на Емил Илиев.

Главните действащи лица – Папагено и Папагена, Тамино и Памина са подложени на редица изпитания, чрез които трябва да докажат своята любов един към друг. Те изискват доказателства и са в ситуация, в която трябва да преодолеят страховете си по пътя към съзряването и любовта на другия.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Представлението засяга темите за Комуникацията в процеса на изграждане на взаимоотношения; Изкушението като бунт срещу “и заживели щастливо”; Стремежът към вечността и съвършенството, Опитът на човека да бъде Бог; Бягството от смъртта; Подмяната на ценностите и търсенето на истинската емоция.

„Ние стоим далеч от буквалното цитиране на теории и идеологическата пропаганда на мистични вярвания от либретото. Ние предлагаме интерпретация на заложените идеи, както са почувствани от нас самите и интерпретирани чрез средствата на Танцовия театър, но сме се постарали да запазим големите символи на великите неща в живота”.

След миналогодишната премиера на „Принципите на удоволствието” това е вторият проект в сътрудничество между компанията и театъра.

Coldpiece Dance Theater Company има опит в лабораторно авангардната форма в Европа и в реализирането на популярни спектакли у нас. Последното й представяне е на Sofia Dance Week в рамките на Dance Exposure program.


Автор:
Емил Илиев
Публикация:
27.03.2014 г. 19:48
Етикети:
танцов театърМладежки театър Николай Бинев
спектакъл Папагено
Coldpiece Dance Theater Company
Посетено:
1350
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18852-premiera-na-papageno-tantsov-teatar-po-opera-na-motsart