Сцена / екран / ефир

България направи касов хит от руски филм

“Турски гамбит” на София Филм Фест

◊ СЪБИТИЕТО

Русия отговори на големите холивудски продукции с 18 млн. зрители на този филм, който е заснет изцяло в България. Но не защото тук е било по-евтино за руските кинаджии, както правят и американските им събратя. А защото темата на този филм е България. Създаден по сценария на Борис Акунин, “Турски гамбит” е историята на младия детектив Фандорин, чиято мисия е да предотврати подготвяно нападение срещу руските войски по време на Освободителната война (1877-1878 г.) Но в главния щаб има турски шпионин. Всички са заподозрени. Развръзката трябва да дойде от детектива Фандорин.


◊ КОГА И КЪДЕ

Специалната премиера на “Турски гамбит” е на София Филм Фест – 11 март, 20:00 часа, зала 1 на НДК. Следващите му прожекции са на 14.03. от 20:30 часа в Одеон и на 21.03. от 21:00 часа в Euro Cinema.


◊ БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

Българската следа във филма са актьорите Христо Гърбов, Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков, Влади Люцканов, Пепа Николова, Ивайло Герасков и младите Александра Сърчаджиева и Николай Илиев. По-наблюдателните киномани може да разпознаят и местата, където е снимана продукцията – София, Плана планина, Плевен, стария Пловдив, Севлиевския мост над река Видима, пещерата «Проходна» и жп музея в Русе. Снимките от финала на филма са направени в Истанбул. 

Български каскадьори участват и в по-опасните сцени, а взривовете, без които не може да мине нито една война, са дело на български пиротехници.


◊ И ОЩЕ

Почитателите на балканския виртуоз Горан Брегович могат да се насладят на негова музика в саундтрака на «Турски гамбит».

Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2006
Публикация:
11.03.2006 г. 18:32
Етикети:
Посетено:
800
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1880-balgariya-napravi-kasov-hit-ot-ruski-film