Сцена / екран / ефир

"Времето на кварките" се завръща с прожекция

В рамките на Софийски театрален салон

"Времето на кварките"  се завръща с прожекция


◊ СЪБИТИЕТО

"Времето на кварките"  се завръща с прожекция

На 20 март от 19:30 часа в бившето кино „Македония“
(ул. Пиротска 5, вход откъм ул. Вашингтон)

Вход свободен

В рамките на Софийски театрален салон


За трета поредна година проект на ОСАИК „36 маймуни“ е сред претендентите за награда „ИКАР“. Този път вниманието на комисията беше привлечено от интерактивната театрална инсталация на тема квантова физика „Времето на кварките“, която получи номинация в категория „Майсторско техническо осъществяване“.

И тъй като „Времето на кварките“ е независим проект, който няма зад гърба си финансовата и друга стабилност на репертоарните спектакли, то силите на екипа не стигат за пълното възстановяване на инсталацията в рамките на Софийски театрален салон. Но това не пречи инициативата, разказващa за понятието „време“ в съвременната наука, отново да размести именно времепространствените пластове по особено любопитен начин - като покани зрителите на публична прожекция на видеозаписа от представлението в същата зала, в която беше построена театралната инсталация преди няколко месеца. Така едновременно ще „припомни“ на сградата на някогашното кино „Македония“ какво е вътре да тече прожекция, а зрителите ще могат да сравнят вида на залата „преди” и „сега”.

Някогашният киносалон, прилежащите му коридори и фоайета се оказваха повече от подходящи, за да приютят всички находчиви обекти на сценографа Елена Шопова, демонстриращи различни хипотези и експерименти от света на квантовата физика. За техническата им реализация и звука в спектакъла се погрижи Ясен Тошев. Водач из неговите дебри бе физикът-експериментатор Ивайло Миленков, участващ в радио-интервю, водено в реално време от актьора Петър Мелтев. Роля имаха и два „кварка“, представени от танцьорите Ангелина Гаврилова и Нейтън Купър. За цялостното преживяване допринасяше и видеото, подготвено от Никола Налбантов, както и музиката отново на Ивайло Миленков, а видео-записа остана благодарение на операторите Иван Николов и Алекс Самунджи и OpnnProductions. Самата публиката беше свободна да се движи из залата и да изучава инсталацията през цялото време. Така тя неусетно, но дейно взимаше участие в спектакъла и със самото си присъствие влияеше на времето и пространството на всяко представление.


◊ ОЩЕ ЗА "ВРЕМЕТО НА КВАРКИТЕ"

И този път „Времето на кварките“, а и цялата вселена, имат нужда от присъствието на публиката, за да изгледат заедно видеозаписа, а после да си поговорят на по чаша вино с екипа за времето като физична величина и за възможностите на съвременния театър. А може би и по други теми. Времето ще покаже.

Идея и режисура: Гергана Димитрова
Концепция: Гергана Димитрова и Ивайло Миленков
Текст - импровизация по структура: Ивайло Миленков, Петър Мелтев
Сценография, костюми, обекти: Елена Шопова
Видео: Никола Налбантов
Музика: Ивайло Миленков

Участват: Ангелина Гаврилова (танцьор), Нейтън Купър (танцьор), Петър Мелтев (актьор), Ивайло Миленков (физик)

Асистент продукция: Лора Каравелова
Озвучаване, звукозапис, постпродукция, техническа реализация: Ясен Тошев MULTISOUND
Оператори: Иван Николов, Алекс Самунджи
Монтаж: OpnnProductions
Координация: Катрин Хрусанова
Популяризация: Културна фондация А25


Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" е неправителствена организация, която се фокусира върху съвременното сценично изкуство, изследвайки съвременната драматургия и граничните театрални форми. От създаването си през 2007 г. ОСАИК работи за развитието на повече и по-качествено съвременно българско изкуство и култура, но също и за това да популяризира ролята на изкуството като политически и социален коректив.

 
Прожекцията на „Времето на кварките“ се осъществява с финансовата подкрепа на Съюза на артистите в България.

Благодарим за подкрепата на нашите партньори от Sofia Live, TimeArt, радио Бинар, Гьоте Институт България, Сдружение Българска Наука, Фондация За Оборище, Комендария „Княз Борис I“, част от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, и за помощта на Здрава Каменова, на Екзарката, Катето и Яница от Sleepwalkingz, както на всички съмишленици, приятели и доброволци, които ни помогнаха в този проект.


Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

* * *

„Едно широко скроено и интелигентно представление, което уважава всички сетива във всички измеренията."
М. Чернева, "Новини", БНТ

 
„Квантова физика, елементарни частици, кодиране... за какво става дума? Става дума за това как лесно можем да “попием” знания от трудна за мнозина наука. Така чрез различни инсталации, някои от които са интерактивни, публиката разбира що е то време, как можем да го манипулираме чрез скорост, какво е котка, пардон - топка на Шродингер, черна дупка и т.н.“
Виолета Цветкова, в. „Труд“

 

 


Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
17.03.2014 г. 16:51
Посетено:
1234
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18792-vremeto-na-kvarkite-se-zavrashta-s-prozhektsiya