Сцена / екран / ефир

"Съвременно руско кино" с творчеството на Павел Лунгин

Продължават кинолекториите в отдел "Изкуство" на РБ "Пенчо Славейков" - Варна

"Съвременно руско кино" с творчеството на Павел Лунгин


◊ СЪБИТИЕТО

"Съвременно руско кино" в отдел "Изкуство" - Регионална библиотека Варна представя творчеството на Павел Лунгин - 22 март, събота, 10 ч.

От дебюта през 1990 на режисьора на "Диригентът" Павел Лунгин с „Такси-блус” са изминали 24 години, но режисьорът продължава с тънък психологически щрих да прави кино, в което кожата ти настръхва. Както в първата му работа, така и в последната, зрителят се сблъсква с личността на създаващия музика. И ако в „Такси-блус” личността на музиканта-джазмен Алекси се удря в разбитите идеали на съветското общество, то в „Диригентът” – знаменитият диригент Петров трябва да преодолее егото си на баща-авторитет, за да направи жизнен избор.

Верни на качествени селекции, отново в отдел "Изкуство" - Регионална библиотека - Варна ще Ви предложим интересна лектория с акценти към последната творба на режисьора в модула ни "Съвременно руско" кино. Домакините, съвместно със Сдружение за международен културен мениджмънт "Морско синьо" и един от най-страстните лектори, посветила се на киноистория:
Елица Матеева - модератор на събитията, очакват варненци при вход свободен на 22 март (събота) от 10.00 ч.!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Поводът да се създаде "Диригентът" (2012) е интригуващ. Съвременната сакрална оратория „Страсти Матфею” от руския епископ Иларион впечатлява режисьора и той взема решение да направи филм. Запознава се с автора на ораторията и му споделя, че под въздействие на музикалното произведение ще напише сценарий, в който и самата музика ще присъства. Така се ражда „Диригентът”. Филмът започва с фрагмент от ораторията. Под звуците на „Евангелско блаженство” камерата запечатва небето над Йерусалим, после попада в тъмното, плъзга се по спящото тяло на диригента, чува се сигнал от факс. Следва новина-събитие, а после и други странни истории.

Снимачният екип попада в Йерусалим на Рождество. Оркестърът и хорът изпълняват без помощта на фонограма произведението на епископ Иларион. Още по-любопитното е, че актьорите, които играят солистите в оркестъра пеят наистина своите партии.

В Йерусалим на гастрол пристига оркестърът на Петров, който изпълнява „Страсти Матфею”, но всъщност Петров попада в Йерусалим, защото трябва да погребе сина си. Младежът напуска дома
преди 10 години, бащата-диригент отказва да му помага финансово. Непосредствено след поредния отказ да му съдейства с пари, идва и факсът от Йерусалим за самоубийството на Саша.

Латвийският актьор Владас Багдонас (любимецът на театралните режисьори Никрошус и Жолтак) играе изключително ролята на диригента. Докато усвои навиците на ръководител на оркестър, близо три месеца той наблюдава диригент в реални условия на работа. Изненадата настъпва, когато по време на снимки и самото изпълнение на кулминацията в ораторията, Лунгин го сюрпризира с факта, че трябва да дирижира оркестър и хор, които изпълняват на живо произведението.

"Моят филм не е нещо особено, приемете го с простодушие. Нужно е само да разтворите сърцата си..." Павел Лунгин


Избрана филмография на Павел Лунгин като режисьор:
„Такси-блюз”, „Луна-парк”, „Линия жизни”, ”Свадьба”, „Олигарх”, ”Дело о "Мёртвых душах" - сериал, „Бедные родственники”, „Остров”, „Ветка сирени", „Царь”, ”Дирижёр”.

Награди (избрано):
„Такси-блус” - Най-добра режисура - Кан, Номинация за "Златен глобус", Номинация за "Сезар"
„Луна парк” - награда „Ника” 1992 - за музика, награда „Златен Овен” за най-добър актьор на годината
„Остров” 2006 - награда „Ника” за най-добър филм на годината, най-добра главна мъжка роля (Пьотр Мамонов), най-добра второстепенна мъжка роля (Виктор Сухоруков), най-добра режисура и т.н.
„Цар” 2009 – Награда „Ника” за най-добър актьор на Пьотър Мамонов.


Автор:
Елица Матеева
Публикация:
16.03.2014 г. 14:14
Посетено:
1549
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18780-savremenno-rusko-kino-s-tvorchestvoto-na-pavel-lungin