Сцена / екран / ефир

Русенската опера с премиера на операта "Хофманови разкази" от Жак Офенбах

В рамките на МФ "Мартенски музикални дни"

Русенската опера с премиера на операта "Хофманови разкази" от Жак Офенбах


◊ СЪБИТИЕТО

Премиерата на „Хофманови разкази” е на 19 март от 19.00 часа на сцената на Доходното здание в рамките на МФ „Мартенски музикални дни”. Спектакълът е копродукция на Държавна опера Русе и Македонската опера и балет.

За българската публика името на композитора Жак Офенбах се свързва с комичните оперети и най-вече с великолепната творба „Хубавата Елена”. Много години Офенбах е развличал публиката, но в последната си творба достига до драмата на самотата и разбитите илюзии, представена с романтична тъга, ирония и трагична гротеска. Композиторът разказва за последен път една мъдра, печална, но обаятелна музикална приказка. Офенбах не доживява премиерата на „Хофманови разкази", която се е състояла в Опера Комик в Париж на 10 февруари 1881 година.

Операта „Хофманови разкази” е разпознаваема със своята „Баркарола” – прочутият дует на Никлаус и Жулиета, както и с арията на куклата Олимпия. Брилянтната мелодика в интермедиите, красивите дуети и ансамбли правят операта любима за всички, които са се срещнали или чуват за първи път музиката на „Хофманови разкази”. Петте действия се определят като пролог, три действия и епилог. Трите действия, разказващи три различни истории от живота на Хофман, са независими едно от друго, с изключение на това, че Олимпия се споменава в действието на Антония. Замисълът на Офенбах е следният: Пролог, Олимпия, Антония, Жулиета, Епилог. През ХХ век обаче действието на Жулиета е преди това на Антония. Причината, изтъквана от постановчиците, е фактът, че действието на Антония е по-ярко и пълноценно в музикално отношение.


◊ "ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ" В РУСЕ

Австрийската режисьорка Урсула Хорнер с много елегантност и вкус посяга към оперното заглавие. Освен чисто драматургичните послания, режисьорката умело борави с различни изразни средства и пластични ефекти, вкарва фантастични и събирателни мистични образи в разказа си.

В ролята на Хофман на премиерата ще видим Калуди Калудов. Хофман е може би един от най-трудните, но най-богатите в актьорски план вокални образи в оперната литература. В различните превъплъщения на Злото ще се преобрази Александър Крунев, който ще изпълни четирите партии – на Линдорф, Копелиус, Дапертуто и Доктор Миракъл. Ролята на куклата Олимпия ще бъде изпълнена от Диана Василева. Втората любима жена на Хофман – Жулиета ще бъдат Анна Дитри, а образът на нежната Антония ще бъде пресъздаден от Мария Цветкова. Петя Цонева ще се превъплъти в ролята на Никлаус – този път приятелят на Хофман е неговият Ангел-хранител и неговата стара душа в интерпретацията на режисьорката Урсула Хорнер.

Участват още Андреана Николова, Александър Баранов, Стилиян Минчев, Стоян Стоянджов, Калоян Христов, Георгиос Филаделфевс, Емил Желев, Момчил Миланов и др.

Диригент Диан Чобанов. Сценография Мария Ветероска (Македония), костюмограф Мария Пупучевска (Македония), дизайнер осветление Васко Лисичов (Македония).



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
16.03.2014 г. 13:24
Посетено:
2184
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18779-rusenskata-opera-s-premiera-na-operata-hofmanovi-razkazi-ot-zhak-ofenbah