Сцена / екран / ефир

Балет "Арабеск" сътворява удивителна и различна "Кармен"

Спектакълът "Carmen collection" на 19 март в Музикалния театър

Балет "Арабеск" сътворява удивителна и различна "Кармен"


◊ ПОКАНА

На 19 март Балет „Арабеск” ще представи своя изключителен спектакъл „Carmen collection” копродукция на Държавен музикален и балетен център и Българско национално радио, по мотиви от новелата „Кармен” на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе.

Музика – Петър Дундаков,
Хореография – Боряна Сечанова,
Сценография и костюми – Николина Костова-Богданова◊ ДУМИ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Кармен – удивителна и различна през погледа на Иван  Върбанов – ПР, БНР

Модерна и красива постановка, с неочаквано смело и новаторско оригинално решение, неповторимост на идеите, искреност и правдивост на вплетената история - стъпваща върху новелата „Кармен” на Проспер Мериме. Музиката на Петър Дундаков е удивителна – ескизи от операта на Бизе, която модулира в тоналности, акорди и интервали генериращи нова музикална стилистика, звучност и композиционни структури. Тя е идеалната основа, върху която се случва обаянието, което извира от танците създадени от необятния креативен талант на Боряна Сечанова - творец, който чертае новите хоризонти на развитие на модерния балет.

Фонограмата е записана от Симфоничния оркестър на БНР.

Пространството е овладяно умно, пестеливо, находчиво. Николина Костова използва светлинни огледални проектори, за да маркира геометрията на мизансцена. Рунд - хоризонтът е изграден от огромен екран, на който се проектира в различни измерения луната, но без баналността на познатата стилистика или натрапчивата претенция на други автори, решили чрез видеото да заместят декорите. Николина Костова е прецизна и точна в поставеното художествено осветление. Моделира го майсторски, като придава реалистичност на картините. Борави със светлината майсторски, за да прекрои пространството. Костюмите са съвременни, а идеята за модно дефиле по време на спектакъла е намигване към модната къща – партньор на спектакъла, и демонстрация на творческото й вдъхновение, пропито от червено – черната страст и изтънчените силуети на моделите.
 
Вижте този спектакъл, който ще ви донесе насладата от танца, музиката, театъра, киното, страстта, любовта, великолепието и пленителния чар на живото изкуство!
    
Комплименти за танцьорите - енергия, актьорско присъствие, двигателна и пластична класа!!!! Браво на Ангелина Гаврилова и Даниела Иванова, Асен Наков, Стефан Вучов, Мариана Крънчева, Таня Кацарова, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Иван Маринов, Теодора Стефанова, Александра Савова, Виктория Петрова, Марина Попова, Мария Касабова, Стефка Табакова, Петя Колева, Иван Иванов, Филип Миланов!!!


***
 
Билети на касата на Музикален театър (02 943 19 79) или online: www.ticketsbg.com

Автор: Мая Михайлова
15.03.2014 г. 16:34
Посетено: 1175
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18774-balet-arabesk-satvoryava-udivitelna-i-razlichna-karmen